Noua lege a energiei termice va face imposibilă debranşarea cetăţenilor de la încălzirea centralizată, cu toate că şi până în prezent procedura era una destul de anevoioasă.
Cetăţenilor care locuiesc în blocuri le va fi interzis să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al localităţii, în cazul în care zona unde ei stau este deservită de acesta. Prevederea este inclusă în noua lege a energiei termice, care se află în prezent în dezbaterea Parlamentului.
Şi în prezent procedura de debranşare de la reţeaua publică de termoficare este greoaie, durează mult timp şi este condiţionată de mai multe lucruri, precum termenul limită pentru primirea acordului de maxim 1 octombrie al fiecărui an, indiferent de oraşul în care locuiţi.
De la greu la imposibil
Însă, cu noua lege, debranşarea devine practic imposibilă. Asta pentru că legea prevede clar şi răspicat că, în cazul în care cetăţeanul locuieşte într-o „zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, atunci îi este interzisă debranşarea.
„Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în draftul noii legi, obţinut de economica.net.
Ce este zona unitară de încălzire
Zona unitară de încălzire este o noutate introdusă de lege. Aceasta defineşte un spaţiu care va fi definit de autoritatea locală – fie un oraş întreg, fie doar un cartier sau un cvartal de blocuri -, unde va funcţiona un singur sistem de alimentare cu energie termică, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.
Aşadar, dacă Primăria a definit zona în care locuiţi ca o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat, debranşarea vă va fi interzisă.
Ea va fi permisă numai dacă imobilul sau locuinţa dumneavoastră nu se găsesc în interiorul acestei zone. Chiar şi aici, însă, procedura va fi mult mai complicată, potrivit draftului citat de economica.net.
Aprobări mai anevoioase
Şi aprobările pe care trebuie să le primească proprietarii pentru debranşare se înmulţesc. În prezent, pentru deconectare este nevoie de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, de acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale şi de anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
În schimb, prin noua lege, unul dintre criterii este mai stufos: cei care vor să se debranşeze vor trebui să obţină acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale.
În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.
Şi constructorii de locuinţe sunt afectaţi
Una dintre prevederile noii legi termice aduce o modificare absurdă şi pentru constructorii de ansambluri de locuinţe. Astfel, ei nu vor mai primi autorizaţie de construcţie dacă nu arată că soluţia de încălzire pe care o aleg este mai eficientă decât termoficarea.
Aşadar, dacă un constructor construieşte un bloc într-o zonă unde există o reţea de termoficare urbană şi el vrea să instaleze centrale termice de scară sau centrale pe gaz individuale în apartamente, trebuie să aducă argumente în favoarea soluţiei proprii. Mai pe scurt, trebuie să demonstreze că centralele sunt mai eficiente „economic şi energetic” decât energia termică livrată prin reţeaua de termoficare.
Cum încearcă RADET să reducă debranşările
Pentru a se debranşa de la încălzirea furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), bucureştenii sunt obligaţi să completeze un formular prin care să ceară acordul vecinilor. Şi deşi acesta pare un gest complet normal, Regia pare a le îngreuna treaba locuitorilor din Capitală care doresc să renunţe la sistemul public de încălzire.
Regia susţine că există exemple de explozii cauzate de centralele de apartament, iar dincolo de pagubele materiale au existat victime, fiind periclitată viaţa tututor locatarilor. De asemenea, RADET susţine că debranşările produc dezechilibre, iar instalaţia de încălzire trebuie redimensionată pe cheltuiala vecinilor. Totodată, ei mai spun că valoarea facturii creşte din cauza apartamentelor debranşate.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Deja suntem sclavii statului….străin de bunăstarea cetățeanului iar îndobitocirea prin robie este ”luminița de la capătul tunelului ” promisă generațiilor viitoare.
Da tăcem ,cum am făcut până acum., Va fi și mai rău. Fac ce vor, ei dau legile in favoarea lor. Noi nu suntem uniți, pentru că tot ei ne-au dezbinat. Uniți am reuși măcar cu forța sa-i aruncăm de la conducere și să vină oameni capabili cu dragoste de țară. Da noi comentăm, suntem nemulțumiți, dar nu facem nimic.
Si nu numai: http://www.telegrafonline.ro/la-constanta-se-fac-experimente-si-proiecte-utopice-pe-copiii-statului.
Intenția este aceea de reintegrare a copiilor în societate prin plasarea lor într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.
Președintele ANPDCA, Gabriela Coman, a mai spus că, în toată țara, vor fi închise, până în 2020, 168 de centre de plasament ce au fost selectate în urma unor studii, iar pentru persoanele instituționalizate au fost identificate diverse servicii alternative: fie se vor întoarce la familiile din care provin, fie vor sta la asistenți maternali profesioniști ori în plasament familial (la rude), ori vor locui în căsuțe de tip familial sau în locuințe protejate.
Locuite protejate = probabil ca in Norvegia. Un comentator la respectivul articol se intreaba daca respectivele centre de plasament vor avea ca noua destinatie cazarea de migranti.
Corelati acestea cu semnalele aparute on-line privind modificarea / simplificarea procedurilor de adoptie, INCLUSIV INTERNATIONALA, si decaderea din drepturi a parintilor. STATUL VA VINDE LEGAL COPII.
sclavie fara perdea. suntem obligati sa alimentam cu munca si bani sistemul mafiot.
Lumea, societatea se satanizeaza. Primii care vor simti si deja simt acest lucru sant cei de la bloc/apartament. Si nu e vorba doar de legile sistemului, de sistem, ci si de vecini.
La casa, la tara nu esti in gura lupului. Nu mai dezvolt ca doar daca aduc in discutie ca iti ia apa sau electricitatea la bloc, s-a terminat.
M-am gandit ca in semn de multumire lui Dumnezeu ca I-a dat gand bun acestui senator
https://www.activenews.ro/stiri/Senatorul-PNL-Marius-Nicoara-a-depus-amendamente-la-Legea-vaccinarii-vaccinul-poate-fi-refuzat-din-motive-religioase-sau-care-tin-de-libertatea-de-gandire-146247
si in semn de multumire pt toti ce lupta impotriva obligativitatii vaccinurilor sa fac si eu un mic ceva si sa ii rog pe ortodoxinfo si sacssiv sa posteze niste poze si explicatii cum sa-si construiasca omul o masina de gatit, sau de incalzit apa…
Pt cine sta la casa eu zic ca e de folos.
Performante: 300grame de lemne aduc la fierbere 5 litri apa (cu jarul ce ramane se mai incalzesc 2 litri apa pt spalat vase ). Randament in jur de 70%. Ca si comparatie, o oala pe focul de aragaz, in cel mai fericit caz (focul pe la jumate, oala mai mare de 2 ori in diametru ca si ochiul aragazului, oala de inox…) e undeva pe la 40%. Tot ca si comparatie, mai sant unele masini de gatit pe youtube, „racheta” – astea au randament undeva pe la un max 20%, si sant mult mai mari (pt acelasi volum util de gatit) Folosesc lemne de ordinul kilogramelor.
– 300-500grame faci o mancare
– gabarit: incape intr-o sacosa mare de supermarket sau de ikea;
– are 6-7 kg, deci e transportabila usor
– capacitate max 6,5 litri; util 5 litri
– se poate gati si felul 1 si felul 2, fara sa se lipeasca mancarea
Trebuie sa fii un pic meserias ca sa o construiesti, dar e de dificultate medie.
Eu am facut-o din inox (inclusiv suruburi, piulite…), aluminiu, doar o componeneta este din tabla zincata. Cu exceptia acestei componenete care e un 2% din masina, practic e indestructibila.
Pretul pt materiale e undeva pe la 600 – 650 lei, (varianta inox). In banii astia sant incluse si 2 tavi de inox de la ikea, si tubulatura de inox evacuare gaze. Se gateste doar in aceasta tava, apoi se muta mancarea in altceva. Daca se foloseste tabla zincata iese mai ieftin, si cu performante nu mult mai mici. Inoxul are si el un rol la izolare, adica izoleaza mai bine radiativ.
Normal ca nu e asa comod ca aragazul, aici trebuie sa stai langa masina sa bagi lemnisoare pe foc. Dar e chiar placut. Timp are omul destul. Plus, ca vine vremea cand utilitatile vor fi o pr pt ortodox. La mine e intr-o magazie.
Pe acelasi principiu am facut si pt prajit carne… Asta e chiar ca o jucarie, si mult mai simplu de facut. Ai nevoie de o tigaie mai grea, de fonta, cu niste rizuri, se gaureste tigaia sa se scurga grasimea in foc, si la fel, 300-500grame lemne, ca ordin de marime. Se foloseste tubulatura de la masina de gatit. Aici e pretul tigaii (si un capac de inox de la vreo oala mai mare, care sa acopere partial tigaia) + inca vreo 50-60 de lei.
Raspund la orice intrebari legate de constructie. Nu am nici o pretentie.
Lumea in general e speriata de pret si spune ca la banii astia poate sa-si cumpere aragaz. E corect, dar la aragaz nu poti face mancare cu o cracuta gasita pe jos.
@mircea.v – mutumim frumos pentru osteneala, va fi apreciata.
Mantuire
Pana la urma constrang oamenii sa isi puna serios problema de a se echipa si a fi pregatiti in orice moment sa poata trai rupti de sistem si de tot confortul lui. Sistemul te obliga sa fii bransat si in acelasi timp in orice clipa te poate lasa fara utilitati si ramai in aer, iar daca aerul e rece ai pus-o. Cred ca „debransarea” de la acest sistem mafiot ar fi solutia. Cred ca trebuie sa ne pregatim ca melcii, sa avem casa mobila si bagajul la noi si sa fim pregatiti in orice moment sa facem fata unei debransari de la confort si utilitati, asta daca mai apucam si nu ne „debranseaza” mituitorii lui Iuda de la sistem si sa ne arunce prin puscarii.
Agafia. Hermit Surviving in Russian Wilderness for 70 years (Agafia, de 70 de ani traieste in Siberia. Parintii ei au fugit de comnunisti acolo si ea acolo a crescut si a trait.)
https://www.youtube.com/watch?v=BFK3DJ7Kn6s
Ei permanent aduc vorba de dezastre si calamitati si razboaie si extraterestri si meteoriti, numai chestii negative dar nu o fac ca sa ne strimuleze sa ne pregatim de moarte si de a fi independenti de sistem caci stiu ca suntem prea dependenti de confort, ci vor sa chinuie oamenii si sa le ia toata bucuria. Diavolul face asta si ei provocand razboi si tulburare arata ca sunt slujitorii diavolului; Hristos-Dumnezeu a spus ca fericeste pe cei ce fac pace, pe cei blanzi si milostivi, iar restul sunt toti ai satanei, ai iadulu, ai vietii de chin de dupa moarte.