X

Încă două „cadouri” de la Dragnea: Introducerea supraaccizei la carburanți și renunțarea la facilități fiscale pentru agricultori

de null

Supraacciza scumpește de 2 ori într-o lună benzina și motorina. Cât costă un plin de la 1 octombrie 

De la 1 octombrie, vom plăti, în medie, cu 16 lei în plus pentru un plin de 50 litri, indiferent de carburantul folosit. Prima majorare a preţului la pompă va avea loc, însă, pe 15 septembrie, informează protv.

Ministrul Finanţelor a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că supraacciza la motorină şi benzină va fi introdusă în două etape, pentru a evita un eventual ”şoc” pe piaţă. Prima va fi la 15 septembrie, iar a doua, la 1 octombrie, şi vor duce, de fiecare dată, la o majorare de 0,16 lei pe litru.

Dragnea și Tudose, discuție înaintea ședinței de Gurvern

Liviu Dragnea, a fost, miercuri, la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Mihai Tudose, el precizând că a venit să vorbească despre organizarea şi temele ce vor fi abordate în şedinţa CExN a partidului de la sfârşitul acestei săptămâni.

Ședinţa de Guvern de miercuri, programată iniţial la ora 14.00, a fost amânată pentru ora 15.30 din cauză că nu existau toate avizele necesare pentru actele normative aflate pe lista suplimentară a ordinii de zi.

CE S-A DECIS ÎN ȘEDINȚĂ:

-► Plata defalcată a TVA va fi aplicată obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, a anunțat ministrul Finanțelor în ședinta de Guvern de miercuri.

Acesta a precizat că, opțional, firmele pot să aplice sistemul și de la 1 octombrie, anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale.

Finanţele susţin că mecanismul split-TVA va aduce în plus la buget 6 miliarde de lei în perioada 2018-2020, deci 2 miliarde de lei anual. Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA în lei, la trezorerie, începând de la 1 ianuarie 2018, în baza mecanismului “split TVA”, au anunţat miercurea trecută reprezentanţii Ministerului Finanţelor, potrivit hotnews.ro.

Potrivit MFP, acest cont va fi gratuit și nu generează comisioane sau alte costuri. În perioada octombrie-decembrie 2017, split TVA va fi opţional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Plătitorii de TVA pot deschide aceste conturi şi la bănci, dar ele vor fi deschise în mod automat la unităţile trezoreriei.

-►Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, în 15 septembrie, când preţul la toate categoriile de combustibili va creşte cu 0,16 bani pe litru, şi în 1 octombrie, când se va aplică o majorare cu aceeaşi sumă.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că s-a luat decizia introducerii etapizate a acestei supraaccize pentru a nu “crea un şoc la nivelul consumului”.

Prin această măsură se revine practic la supraacciza pe carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Guvernul s-a răzgândit: nu mai scutește de impozit dividendele și nu mai acordă facilităţi fiscale pentru terenurile agricole lucrate

Guvernul s-a răzgândit: nu mai scutește de impozit dividendele și nu mai acordă facilităţi fiscale pentru terenurile agricole lucrate
Proiectul care schimbă Codul Fiscal nu mai prevede, în forma intrată în şedinţa de miercuri a Guvernului, eliminarea impozitului pe dividende, în prezent de 5%, şi nici facilităţi fiscale pentru proprietarii care îşi cultivă terenurile agricole.
În forma prezentată la începutul lunii august, impozitul pe dividende era eliminat de la 1 ianuarie 2018, informează News.ro, care citează Profit.ro.
Măsura renunţării la impozitarea dividendelor a fost anunţată de PSD încă de anul trecut şi a fost inclusă în programul de guvernare.
De asemenea, era prevăzut că proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiţi de la plata impozitului pe teren, în schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu până la 100 lei/hectar, începând cu al treilea an.
Forma ordonanţei inclusă pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului nu mai prevede însă aceste măsuri. Impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5% începând cu 2016, nivel care a rămas şi în 2017.
Eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar fi avut un impact negativ de 1,3 miliarde de lei asupra bugetului statului în 2018, la care s-ar adăuga un minus la încasări de aproximativ 100 de milioane de lei pe an din eliminarea impozitului pe dividendele distribuite persoanelor juridice române.
Potrivit prevederilor legale actuale, veniturile obţinute de persoanele fizice sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, sunt impozitate cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Proiectul prevedea şi scutirea de impozit pe venitul din dividende obţinut din România de persoanele fizice nerezidente şi juridice străine, rezidenţi într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se menţine pentru persoanele fizice nerezidente şi juridice străine, rezidente în alte jurisdicţii.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

4 comentarii

  1. Informatia nu este completa. Sa nu uitam ca supracciza de 7 eurocenti (adica cei 32 de bani despre care se face vorbire acum), bani destinati constructiei de drumuri, a fost scoasa cu doar cateva luni in urma la inceputul guvernarii PSD.

    Din pacate atunci NIMENI nu a sarit in sus pentru ca pretul la pompa n-a scazut cu cei 32 de bani. HOTIE PE FATA a vanzatorilor de carburanti. Acum o sa vedeti tupeul maxim: o sa adauge cei 32 de bani la pretul de acum.

    La fel s-a intamplat si cu reducerea TVA. Statul a facut un efort ca sa scada TVA si, implicit, sa-si scada veniturile. Ati vazut undeva o reducere integrala a pretului conform scaderii TVA? Nu cred.

    Din pacate toate masurile statului, bune de altfel, au umflat conturile multinationalelor in loc sa contribuie la stimularea economiei romanesti si sa constituie un avantaj pentru cetatean.

    Faptul ca se face cresterea in doua etape cred ca este un joc de glezne al vanzatorilor, de fapt un blat cu statul. La prima crestere n-o sa miste preturile spunand ca mama-mama ce efort fac iar la a doua crestere vor salta pretul. Per total tot ei ies in castig.

    Un stat normal i-ar fi luat imediat la puricat si ar fi dat pe fata hotia lor. Nu am suficiente informatii dar cred ca profitul in Romania la carburanti este nesimtit de mare comparativ cu alte tari europene.

  2. @Stan
    OMV-ul huzureste datorita profiturilor nesimtite pe care le are datorita petrom-ului (cu toate ingineriile financiare prin care sifoneaza sume considerabile, gen contracte de consultanta cu firme straine, etc). Guvernantii au avut de ales intre marirea redeventei la titeiul extras si marirea accizei. Cum nu putea pune presiune pe omv, a ales ce e mai usor, presiunea pe buzunarele noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button