X

India-China, CONFLICTUL între 2 puteri NUCLEARE care poate deveni periculos

de null
https://i2.wp.com/www.flux24.ro/wp-content/uploads/2017/08/india-china.jpg?w=600

În timp ce ochii lumii se concentrează pe Siria, Rusia, Ucraina și Coreea de Nord, există un conflict care are parte de mai puţină atenție, dar care devine din ce ȋn ce mai tensionat,  mai ales că are loc între două puteri nucleare. Cele două națiuni cu cea mai mare populație din lume, China și India, s-au angajat timp de câteva decenii într-o dispută de frontieră, care în ultimele luni a izbucnit din nou. Cotidianul Indian Express dedică ample articole subiectului și remarcă faptul că Guvernul de la New Delhi face primii paşi către o conciliere cu Beijingul după câteva zile tensionate, transmite RFI.

Ministrul afacerilor externe indian, doamna Sushma Swaraj, citată de Indian Express a declarat că situaţia graniței disputată cu China nu poate fi rezolvată printr-un război, dar poate fi calmată prin discuții bilaterale. Răspunzând unei întrebări asupra „politicii externe a Indiei și a angajamentului cu partenerii strategici, Swaraj a spus că „răbdarea este cheia rezolvării problemelor”

În ciuda acestor declaraţii ȋmpăciuitoare China acuză India că a inceput să adune trupe la graniţă, în zona platoului Doklam, din regiunea Buthan din Himalaya, se arată într-un articol publicat de agentia Reuters.

Ministrul Afacerilor Externe al Chinei la rândul său a declarat că India a violat graniţa, în timpul unor lucrări de reparații ale unor durmuri de-a lungul frontierei sale, după cum notează China Daily.

Detaliul care a reaprins disputa dintre China și India, iscată în mod violent încă din 1962, a fost începerea de către China, în urmă cu o lună, a lucrărilor de construcție pentru un drum pe un platou muntos revendicat de statul Buthan.

Platoul Doklam se află la câțiva kilometri de granița indiană. Autoritățile din Buthan au denunțat intruziunea chineză și au cerut ajutorul Indiei. Oficialii de la New Delhi au reacționat imediat: trupe militare au apărut la fața locului pentru a opri șantierul. Intevenția a stârnit furia Beijingului. Următorul pas: militarii chinezi au apărut și ei în zonă.

Dar de ce este acest teritoriu atât de important în regiune? Controlul  asupra Coridorului aflat in zona frontalieră ar putea permite Chinei, într-un scenariu de război, să rupă legăturile Indiei cu statele sale nord-estice. De asemenea micul ţinut revendicat include accesul la ruta cea mai scurtă spre Oceanul Indian, care ar permite Beijingului, în cazul unui conflict armat să evite numeroasele puncte de cotitură marină din Marea Chinei de Sud și ar îngreuna mobilitatea adversarilor într-o confruntare navală.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button