Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a avertizat din nou vineri că nu va permite desfăşurarea unui referendum de autodeterminare în Catalonia, cerând executivului separatist catalan să dea dovadă de „moderaţie” şi „bun simţ”, relatează AFP.
„Societatea catalană trebuie să fie protejată împotriva unui proiect radical şi care o scindează prin încercarea de a-i fi impus cu forţa”, a denunţat Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă la Madrid, scrie agerpres.ro.
„Nu va fi niciun referendum pe 1 octombrie (…). Nu este constituţional şi nici legal”, a subliniat el, în contextul în care, la începutul săptămânii, şeful executivului separatist catalan Carles Puigdemont a dat asigurări că va merge mai departe, în ciuda riscului de urmărire penală şi sancţiuni pentru el şi pentru toţi cei care organizează scrutinul.
Puigdemont a declarat că el nu se simte legat de hotărârile Curţii Constituţionale care a interzis aceste scrutine, ci numai de dorinţa poporului catalan care l-a adus la putere.
„Guvernul catalan trebuie să înţeleagă faptul că nu poate anunţa pentru toată lumea că vrea să elimine legea, să ignore statutul de autonomie (al regiunii) şi Constituţia”, a spus M. Rajoy.
„Aceasta nu poate genera decât frustrare, tensiune şi diviziune. Avem nevoie de o anumită măsură, de moderaţie şi de bun simţ”, a adăugat Rajoy.
El a anunţat de asemenea că a sesizat din nou Curtea Constituţională pentru a-i cere anularea unei reforme în Parlamentul catalan ce ar facilita organizarea acestui scrutin interzis. Reforma ar permite adoptarea legii pentru a convoca rapid, probabil la sfârşitul lunii august, referendumul, după o singură dezbatere, fără amendamente.
Rajoy a cerut guvernului catalan să ţină cont de apelul lansat cu o zi în urmă de una dintre principalele asociaţii patronale din Catalonia, care i-a cerut să renunţe la „planurile sale de ruptură”.
Potrivit unui ultim sondaj, societatea catalană este divizată. În timp ce 49,4% dintre catalani se opun independenţei, 41% sunt favorabili secesiunii, dar peste 70% doresc un referendum.
Citiți vă rog și:
– Credeti ca la noi ar fi binevenit un rfferendum de separare ale unor provincii istorice ? Cum argumentati ?
La noi vinovați trebuie aici în interiorul țării mai ales la cei ce sau perindat la cârma țării după 89