Jurnalul internațional Science of Total Environment tocmai a publicat un studiu convingător în Republica Coreană, unde rata îmbolnăvirii de autism este ridicată. Studiul identifică o legătură puternică dintre expunerea prenatală și cea în timpul copilăriei timpurii la mercur și comportamentul autistic la copiii de 5 ani.
Autorul șef, Jia Ryu și colaboratorii, recunosc potențialul neurotoxic al mercurului, dar aleg să eticheteze descoperirile de mai înainte cu privire la relația mercur-autism ca „inconsistente”. Ei atribuie vina inconsistenței pe seama problemelor metodologice, în special schemelor de studiu fără vlagă, ce măsoară nivelul comportamentului autistic și cel al mercurului (în sânge și păr) la un anumit moment. Pentru a rectifica aceste puncte slabe metodologice, Ryu și colaboratorii se raportează la date preluate dintr-un studiu longitudinal multi regional din Republica Coreeană, denumit Studiul sănătății mediului înconjurător al mamei și copilului (MOCEH).
Studiul MOCEH aflat în derulare analizează expunerea la condițiile mediului înconjurător pe timpul sarcinii și copilăriei precum și efectele sale asupra creșterii și dezvoltării copilului. Un element unic este acela că include 5 mostre diferite de sânge: sânge maternal din sarcini timpurii și târzii; din cordonul ombilical; și mostre de la copii de 2 și 3 ani. În plus, studiul le cere mamelor să completeze 3 chestionare și, când copiii lor ating vârsta de 5 ani, chestionarul cu 65 itemi ai Scării Socio-Reacționare (SRS), ce evaluează comportamentul autistic.
Rezultate cheie
Ryu și colegii prezintă date valabile pentru 458 (26%) din cei 1751 mamă-copil perechi recrutate original în studiul MOCEH. Care sunt rezultatele cheie ?
- În primul rând, cercetătorii prezintă o relație liniară dintre expunerea la mercur și comportamentul autistic (indicat de scala SRS, scorul-T). Izbitor, ei au descoperit că dublând nivelul mercurului în sânge la 4 puncte (gravidele târzii, sângele din cord și la copiii de 2-3 ani) scorul T din scala SRS este semnificativ mai mare.
- Ryu studia cu preponderență scorurile T egale sau mai mari de 60. 60 sau peste este pragul acceptat de detectare a deficitelor de comportament social „slab spre moderat” ce sunt în legătură cu autismul; scoruri de 76 sau peste sunt în segmetul de afecțiune severă. În aceste analize, s-a descoperit aceeași relație liniară și pentru gravide târzii și nou născuți (i.e. sânge ombilical). Cu nivelul de mercur dublat în sânge în aceste 2 repere în timp, s-a constatat o creștere cu 31% și 28% în riscul de a obține un punctaj de 60 sau peste la scorul T din SRS.
- În sfârșit, cercetătorii au identificat o asociere puternică dintre expunerea la mercur a gravidelor târzii și comportamentul autistic al băieților de 5 ani versus fete de 5 ani, probabil datorită proprietăților de disfuncționalitate endocrină ale mercurului.
Limitări
Deși studiul Coreean are multe puncte metodologice forte, prezintă unele omisiuni curioase precum și contradicții. De exemplu, autorii notează, aproape în trecere că a măsurat mercurul total „în loc de metilmercur”, dar discreditează orice relevanță potențială a etilmercurului din vaccinurile ce conțin timerosal. În sprijinul acestei afirmații discreditoare, ei citează o meta-analiză din 2014 ce a eșuat în găsirea oricărei „asocieri materiale” între expunerea la timerosal și ASD sau tulburări ADHD. Ei nu menționează că autorii meta-analizei au îndemnat cititorii să interpreteze rezultatele lor cu grijă „din moment ce numărul studiilor epidemiologice pe această problemă sunt limitate și la stadii incipiente.”
Ryu și colaboratorii au repetat minciuna cum că metilmercurul este singura formă de mercur organic capabil de a induce efecte neurotoxice deoarece etilmercurul are o durată de viață la jumătate în sânge, comparativ cu metilmercurul. Această declarație este necinstită în lumina cercetărilor bine documentate că metilmercurul și etilmercurul împărtășesc numeroase mecanisme de toxicitate identice. Ba mai mult, dovezi clare prelevate de la pui de maimuțe arată că timerosalul injectat are o viață înjumătățită, trăită însă mult mai lent în celulele cerebrale decât în sânge, iar copiii expuși la timerosal injectat acumulează mercur anorganic dăunător (un produs final al timerosalului) în creier la un nivel mult mai mare decât al copiilor expuși la ingestia orală a metilmercurului. Datorită acestor diferențe, nivelurile de mercur în sânge nu sunt un indicator adecvat pentru efectele potențiale asupra creierului ale timerosalului injectat. În sfârșit, este plauzibil biologic ca expunerea simultană la ambele forme de mercur (etil și metil) poate rezulta în efecte aditive și sinergice neurotoxice.
Contextul coreean
Interesant, o treime din indivizii studiați de Ryu (32,5 %) au obținut un scor T/SRS de cel puțin 60 (versus 18% din copiii din SUA) (NT sud coreenii au de 2 ori mai mulți copii autiști decât americanii). În 2011, un studiu sud coreean pe 23 000 de copii cu vârste între 7-12 ani, a făcut vâlvă raportând că ASD-ul (NT autismul) are o rată de apariție de 2,64%, adică 1 din 38 de copii este autist.
„Ratele de vaccinare a populației Republicii Coreea au fost în creștere permanentă (împreună și cu rata autismului) încă din anii 90 cu un nivel de acoperire de (98-99%) pentru pojar și DTP3 (NT difterie, tetanos, tuse convulsivă) la copii de 1 an.”
Este doar o coincidență că „condițiile neuro-psihiatrice” reprezintă singura și ce-a mai întâlnită cauză a „ani întregi de pierdere a vieții sănătoase datorită disbilității” (YLD) în Coreea ? Iar în ceea ce privește programul național de imunizare a populației, copiii coreeni primesc 3 doze de timerosal ce conțin Hepavax-Gene, vaccinul hepatita B la naștere, o lună și 6 luni. Analizele nivelului de mercur aflate în sângele copiilor coreeni au fost foarte puțin studiate la copiii în dezvoltare, vulnerabili la expunerea la etilmercur, în forma timerosalului.
Binențeles, identificarea și reducerea tuturor sursele de expunere la mercur, este un următor pas logic pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor și calitatea vieții.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]