X

Fostul ambasador al SUA la NATO a fost într-o vizită în UCRAINA ca trimis special al SUA pentru negocieri

de null
Poliția Berkut a Republicii Populare Luhansk auto-proclamată, transportă un om ce joacă rolul de victimă a unui atac terorist, pe timpul unui exercițiu antitero în orașul controlat de rebeli Luhansk, Ucraina, 21 iulie 2017

KIEV (Reuters) – Trimisul special al SUA la negocierile de pace din Ucraina, aflat în vizită duminică, a declarat că agresiunea Rusiei este de vină pentru violențele din estul Ucrainei, unde oamenii mor în ceea ce se observă a fi mai degrabă un „război fierbinte” decât „un conflict înghețat”.

Kurt Volker, un fost ambasador al SUA la NATO, a fost numit pe funcția din prezent pe 7 iulie pentru a ajuta la rezolvarea conflictului dintre trupele ucrainiene și separatiștii pro-ruși, ce a ucis peste 10.000 de oameni din 2014 în prezent.

Washingtonul menționează conflictul ca obstacol cheie în calea unor relații mai bune cu Rusia.

Aflat într-o vizită în orașul deținut de ucrainieni – Kramatorsk, 690 km sud-est de Kiev, Volker a declarat că va pregăti un set de recomandări despre cum se va putea implica Washingtonul mai bine în procesul de pace.

Acesta nu este un conflict înghețat, acesta este un război fierbinte și o criză imediată pe care cu toții trebuie să o rezovăm cât mai repede cu putință”, spunea el.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia au intrat în cădere liberă după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014, și ciocnirile ulterioare ale insurgenților pro ruși din regiunea Donbasului de est.

Ucraina acuză Rusia de faptul că și-a trimis proprii soldați și echipament militar, ceea ce Moscova neagă.

Volker a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă vede conflictul ca fiind rezultatul agresiunii Rusiei mai degrabă decât al factorilor interni ucrainieni.

„Am văzut ce s-a întâmplat, înțelegem modul în care acest conflict a început, înțelegem cum este condus astăzi și de aceea este important ca SUA să se implice mai mult.”

Luptele din regiunea Donbass au ucis 12 oameni într-o acea săptămână sângeroasă, fapt care le-a determinat pe Franța și Germania să urgenteze procesul de implementare a acordului de încetare a focului semnat în Belarus în 2015, care la momentul de față este nesocotit.

Liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei vor discuta la telefon luni despre conflict.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a spus la începutul lui iulie că Rusia trebuie să facă primul pas pentru pacea din Ucraina, declarație pe care președintele Petro Puroshenko a numit-o un semn puternic de sprijin al Washingtonului.

Diplomat de carieră, Volker este un fost consilier al republicanului John McCain, un inamic al Rusiei, ce dorește ca SUA să alimenteze cu arme letale Ucraina, o mișcare pe care fosta administrație Barack Obama s-a sfiit să o facă.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button