X

Next Level: OMS cere și VACCINAREA ADULȚILOR în ROMÂNIA

de null
http://cdn.skim.gs/images/adult-vaccinations/what-vaccinations-do-adults-need

După ce ţara noastră a înregistrat un record de decese produse de rujeolă la nivel european, 31 în loc de opt, experţii de la OMS au tras un nou semnal de alarmă: singura soluţie pentru limitarea epidemiei este vaccinarea, luându-se în calcul şi imunizarea adulţilor.

Epidemia de rujeolă se extinde cu paşi repezi în Uniunea Europeană, ţara cu cele mai multe cazuri înregistrate, dar şi cu cele mai multe decese – 31, dintr-un total de 35 întregistrate în total – fiind România. Semnalul de alarmă e tras, din nou, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vine şi cu o soluţie pentru limitarea efectelor epidemiei: vaccinarea adulţilor.

Specialiştii români spun, totuşi, că numărul de îmbolnăviri a scăzut în ultimele săptămâni, dată fiind perioada de vacanţă dar nu exclud un nou val de îmbolnăviri începând din toamnă. Singura soluţie, arată experţii, este vaccinarea şi recuperarea copiilor care au doar o singură doză de ser administrată.

Ţinta, arată profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este ca rata acoperirii vaccinale să fie de 95% în cazul ambelor doze de vaccin ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), care există în prezent în cabinetele medicilor de familie.

„În ultimele săptămâni, numărul cazurilor a scăzut destul de mult, dar asta nu înseamnă că epidemia este la sfârşit. Este posibil ca după încheierea sezonului estival să existe un al doilea val epidemic, începând din toamnă. Nu ne dorim aşa ceva, singura variantă este să recuperăm cât mai mulţi copii, mai ales că vaccinul este acum disponbibil”, a explicat, pentru Adevărul, profesorul Alexandru Rafila.

Părinţii ajung la medic când apar complicaţii

Potrivit acestuia, epidemii de rujeolă sunt raportate şi de alte state europene, care au înregistrat la rândul lor decese: Germania, Italia şi Portugalia se numără printre acestea.

„Numărul deceselor de la noi este neobişnuit de mare. Statistic vorbind, la 8.000 de cazuri trebuiau să fie cel mult opt decese or noi avem 31 înregistrate. A fost o mortalitate de patru ori mai mare decât ne aşteptam. E un lucru care ne-a îngrijorat şi pe noi şi îngrijorează şi la nivel european”, a completat profesorul Rafila.

De cealaltă parte, medicul de familie Gindrovel Dumitra spune că după ce vârsta la care se administreaza prima doză de ROR a fost coborâtă de la 12 la 9 luni, s-au făcut paşi semnificativi în privinţa recuperării micuţilor nevaccinaţi. Mai mult, asistenţi comunitari au fost trimişi în zonele defavorizate pentru a depista copiii nevaccinaţi şi pentru a-i trimite la medicii de familie.

„Problemele majore au apărut din martie când multe judeţe au rămas fără vaccin. Între timp au sosit 100.000 de doze, dar deja avem semnale că într-o parte din judeţe sunt epuizate. În schimb, Ministerul Sănătăţii a anunţat că există alte 570.000 de doze care vor fi distribuite, ceea ce este suficient pentru a vaccina copiii”, a explicat medicul de familie.

Ce decizii au luat alte state europene

Potenţialul de extindere spre zone cum sunt Constanţa, Ialomiţa sau Vrancea este uriaş.

„Mortalitatea ridicată din România ne indică faptul că părinţii stau cu copiii acasă până ajung în stadii avansate şi apar complicaţii. Interzicerea prezentării la medic duce la aceste decese. Rujeola omoară, nu este o boală uşoară, pot rămâne sechele care să lase copilul în scaunul cu rotile”, a completat medicul de familie.

Potrivit acestuia, Franţa a decis să instituie 12 vaccinuri obligatorii la copii, în loc de 3, în timp de Italia a luat măsuri radicale şi niciun copil nevaccinat nu poate intra la grădiniţă dacă nu are vaccinurile făcute. În acelaşi timp, Germania a înăsprit amenzile pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii.

„Şi în Italia există un război între vaccinişti şi antivaccinişti. Fiecare om trebuie să ia o decizie informată, dar ea trebuie să fie bazată pe argumente ştiinţifice. Părinţilor le este indusă o teamă legată de efectele vaccinului, fiind ignorată total teama de boală. Copilul nu are nicio vină că un părinte nu are încredere în oamenii de ştiinţă ci în nişte răspândaci care vin cu contraargumente lipsite de bază ştiinţifică.”

Părinţi: „România e o ţară de sacrificiu”

În ceea ce-i priveşte pe părinţi, aceştia susţin că România a devenit un exemplu negativ în Europa.

„Suntem o ţară de sacrificiu, dacă micuţii noştri trebuie să moară pentru ca alţii să tragă învăţăminte din asta, e trist. Înseamnă că atât putem ca stat”, a spus şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Semnalul de alarmă tras de experţii europeni arată situaţia foarte gravă în care se află ţara noastră, completează reprezentanta societăţii civile.

„România e o zonă de risc epidemiologic, îşi pune în pericol nu doar proprii cetăţeni. Europa e foarte îngrijorată şi cred că nu putem să mai amânăm luarea unor măsuri concrete. Noi, ca ONG, susţinem obligativitatea vaccinării, cu sancţiuni clare. Nu ne mai permitem luxul de a dezbate pro şi contra. Ne-a ajuns cuţitul la os”, a completat Măiţă.

Şi, tocmai din acest motiv, experţii europeni au propus imunizarea adulţilor.

„Nu cred că e cazul. Din totalul îmbolnăvirilor, sub 5% sunt raportate la adulţi, grosul cazurilor este la categoria sub 1 an şi la 1-4 ani. Expansiunea la adult nu are niciun rost. Această categorie nu ar exista dacă nu ar fi îmbolnăvirile la copii”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Însă, dacă s-ar merge pe o astfel de variantă, vaccinarea cu siguranţă nu ar fi gratuită, explica şi profesorul Alexandru Rafila.

„Se poate recomanda vaccinarea la adult, dar e nevoie de solicitarea din partea acestuia şi doza ar trebui achitată din buzunar”, a completat medicul.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

11 comentarii

  1. ASTA ÎNSEAMNĂ DECIMARE ÎN MASĂ !!!!!!
    DACĂ NU VREAU SĂ MĂ VACCINEZ CE ÎMI V-A FACE ??????
    AM FOST VACCINATĂ ACUM 60+++ DE ANI, CU VACCINE ROMÂNEȘTI.
    NU VOI MURII ÎN LOCUL NIMĂNUI ȘI NICI NU TRĂIESC DIN ZILELE NIMĂNUI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button