X

O nouă redeschidere a dosarului Mineriadei din vara anului 1990. Oare unde se va ajunge cu aceste procese și ce vor „păți” principalii acuzați?

de null
https://horatiubuzatu.files.wordpress.com/2011/06/2011-06-13-mineri-in-bucuresti.jpg

La exact 27 de ani de la începutul Mineriadei din vara anului 1990, procurorii Parchetului Militar au decis trimiterea în judecată a dosarului. Astfel, dosarul a fost trimis, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmit televiziunile de știri. În acest caz, sunt judecați, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman.

Tot în acest dosar mai sunt trimiși în judecată și fostul lider al minerilor, Miron Cozma, fostul director SRI, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu – pe atunci vicepremier, dar și Adrian Sârbu – pe atunci șef de cabinet și consilier al premierului Roman.

Amintim că dosarul Mineriadei din perioada 13 – 15 iunie 1990 a fost închis și deschis de mai multe ori, iar România a fost condamnată la CEDO, în septembrie 2014.

Pe 9 martie 2015, Instanța Supremă a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei.

Apoi, pe 23 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu, printre alții, au fost inculpați oficial pentru infracțiuni împotriva umanității.

Toți sunt acuzați că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității și a populației din București.

În acest atac, acuzații au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Potrivit procurorilor, acest atac a avut următoarele consecințe:

  1.  uciderea prin împușcare a 4 persoane și rănirea prin împușcare a 3 persoane;
  2.  vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1 269 persoane;
  3.  privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1 242 persoane.

Iată cum se apărau Petre Roman și Miron Cozma

Cozma și Sârbu sunt acuzați că au aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile.

Intregul dosar are 500 volume, în timp ce doar actul de acuzare are 2 200 pagini.

Apoi, pe 17 ianuarie în acest an, avocatul lui Ion Iliescu a spus că pregătește apărarea, după audierea acestuia.

Pe 7 martie, președintele Klaus Iohannis spunea că așteaptă finalizarea anchetelor Revoluției și Mineriadei, „cum scrie la carte, prin decizii clare și rapide”.

În luna aprilie, Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre care prevede desecretizarea unor documente emise de MApN referitoare la perioada Mineriadei.

Ion Iliescu și Petre Roman au fost audiați la Parchet în dosarul Mineriadei și pe 15 mai

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button