X

Trump și 55 de state majoritar musulmane semnează un pact pentru mobilizarea a 34.000 de militari care să lupte împotriva ISIS în Irak și Siria

de null
Președintele american Donald Trump, regele Arabiei Saudite Salman bin Abdulaziz Al Saud și liderii arabi aranjați pentru o fotografie în timpul summitului arabo-islamico-american de la Riyadh

Statele Unite și Țările din Orientul Mijlociu au încheiat un nou pact care promite să furnizeze trupe suplimentare pentru a învinge Statul Islamic, izolează Iranul pentru a destabiliza regiunea, spunând că Riyadh va deveni centrul operațiunilor de combatere a terorismului din regiune.

Prezentată ca Declarația de la Riyadh, documentul a fost semnat după vizita președintelui american Donald Trump în capitala saudită pentru un summit care a adus reprezentanți islamici din 55 de țări și a promis

„combaterea terorismului în toate formele sale, abordarea rădăcinilor sale intelectuale, secătuirea surselor sale de finanțare și în luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea crimelor teroriste prin strânsa colaborare dintre țările lor.”

Citește mai mult: Trump ar trebui să discute despre evitarea unui „nou 9/11” cât timp este în Arabia Saudită – Iran FM

„Liderii au salutat înființarea unui centru mondial de combatere a gândirii extremiste cu sediul în Riyadh și a lăudat obiectivele strategice ale centrului de combatere a extremismului intelectual, media și digital și promovarea coexistenței și toleranței dintre popoare”, s-a declarat în textul documentului, publicat de agenția saudită de presă.

Mebrii organizației ai ceea ce comunicatul numea Alianța Strategică pentru Orientul Mijlociu vor fi aleși anul viitor, însă membrii provizorii s-au angajat în asamblarea

unei forțe rezerviste de 34.000 de militari pentru a sprijini operațiunile împotriva organizațiilor teroriste din Irak și Siria atunci când este nevoie”.

În prezent, povara luptei anti-ISIS din ambele state este purtată în mare parte de trupele locale și forțele kurde, iar coaliția internațională oferind sprijin aerian, echipament și finanțare.

În ciuda unei dorințe declarate pentru inglobare și toleranță, declarația pledează pentru

respingerea oricărei încercări de a stabili o legătură între terorism și orice religie, cultură sau rasă, afirmând hotărârea lor de a proteja și promova o cultură a toleranței, coexistenței și a cooperării constructive între diferite țări, religii și culturi”– o treime întreagă din rezoluție a vizat în mod specific Iranul, un stat majoritar șiit, și „persectivele sale sectare” .

CITEȘTE MAI MULT: „Încurajator”: ​​Ivanka și Melania Trump felicită progresul Arabiei Saudite în domeniul drepturilor femeii

„Liderii au confirmat respingerea absolută a practicilor regimului iranian menite să destabilizeze securitatea și stabilitatea regiunii și a lumii în general și prin sprijinul său continuu față de terorism și extremism”, a declarat comunicatul final, care a acuzat Republica Islamică de întreținerea unui „program periculos de rachete balistice” și de „amestecare continuă în afacerile interne ale altor țări”.

„Până când regimul iranian este dispus să fie un partener al păcii, toate națiunile cu conștiință trebuie să colaboreze pentru a izola Iranul, pentru a renunța la finanțarea terorismului, și pentru a se ruga pentru ziua în care poporul iranian va avea guvernul drept și legitim pe care îl merită.

Deciziile pe care le luăm vor afecta nenumărate vieți. Rege Salman, vă mulțumesc pentru făurirea acestui moment minunat din istorie și pentru investițile masive din America, în industrie și în locurile sale de muncă. De asemenea, vă mulțumesc că investiți în viitorul acestei părți a lumii.”

– citat din discursul lui Trump.

„Iranul – inoit de alegeri libere – e atacat de Președintele SUA în acel bastion de democrație si moderație. Politică externă sau îndatorirea Regatului Arabiei Saudite de 480 de miliarde de dolari?”, A declarat pe Twitter Javad Zarif – Ministrul de Afaceri Externe al Iranului

Deși bogată în epitete specifice, declarația urmărea în linii mari perspectivele summit-ului de la Riyadh dominat de suniți și discursul lui Trump, care a menționat Iranul de câteva ori și i-a acuzat de „răspândirea distrugerii și a haosului în regiune”.

„Scoateți-i afară”

Trump în discursul său a cerut liderilor lumii musulmane să se alăture eforturilor lor de combatere a terorismului și a ideologiilor extremiste și a promis sprijin necondiționat vechilor și noilor aliați ai SUA din regiune.

„Scopul nostru este o coaliție de națiuni care  au ca scop comun de a eliminarea extremismului și de oferirea copiilor noștri unui viitor plin de speranță care aduce onoare lui Dumnezeu”, a spus Trump.

https://youtu.be/h8bQH32pvgA

„Aceasta este o bătălie între infractorii barbari care caută să distrugă viața umană și oamenii binevoitori ai tuturor religiilor care încearcă să o protejeze. Aceasta este o luptă dintre bine și rău”, a adăugat Trump, subliniind că țările musulmane ar trebui să participe activ în această bătălie și să facă o alegere pe care nimeni nu o poate face în locul lor.

„Un viitor mai bun este posibil numai dacă națiunile voastre vor scoate afară teroriștii și extremiștii … Scoateți-i afară din locurile voastre de închinare. Soateți-i din comunitățile voastre, Scoateți-i din țara voastră sfântă și scoateți-i de pe acest Pământ”, a spus Trump.

Citeste mai mult: Miniștrii israelieni preocupați de „îngrijorătorul” contract de armament american încheiat cu „ostila” Arabie Saudită

El a anunțat apoi înființarea mai multor centre internaționale de combatere a terorismului, printre care două cu sediul în Riyadh, cărora li s-au alăturat membrilor Consiliului de Cooperare al Golfului și co-prezidat de SUA, care va fi însărcinată cu prevenirea finanțării terorismului.

Trump a continuat apoi să acuze Iranul că a oferit teroriștilor „adăpostire, susținere financiară și statutul social necesar pentru recrutare”, precum și de a fi „responsabili pentru atâta instabilitate în [Orientul Mijlociu]”.

El a învinuit Teheranul pentru agravarea crizei siriene prin ceea ce el a numit o „intervenție destabilizatoare”, înainte de a cere „tuturor națiunilor cu conștiință”  să „colaboreze pentru a izola Iranul, să oprească finanțarea acestuia a terorismului”.

Trump a mulțumit în mod separat regelui Salman, liderul Arabiei Saudite, pentru investițile masive din America, în industrie și în locurile sale de muncă, precum și pentru investirea în viitor în Orientul Mijlociu, în timp ce vorbea despre un contract de armament semnat recent de SUA și Arabia Saudită, în valoare de 350 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, iar cu aproape 110 miliarde de dolari care vor fi încasați în avans.

CITEȘTE MAI MULT: Trump încheie un contract de armamanet cu Arabia Saudită în valoare de 350 miliarde de dolari, cu 110 miliarde de dolari care vor fi încasați în avans

În timp ce agențiile de știri ale statelor din Golf au prezentat știrile despre semnarea alianței ca un eveniment istoric, criticii nu au fost impresionați de fațadă, spunând că totul s-a limitat la interese pragmatice, în special cele ale complexului militar-industrial american.

Discursul lui Trump a fost „doar despre achiziții în domeniul apărării”, a declarat Martin Jay, un jurnalist din Beirut și un expert în Orientul Mijlociu, pentru RT, arătând că Trump tocmai a spus tuturor liderilor musulmani care au participat la summit, că SUA îi susține atâta timp cât vor fi cumparat arme americane.

CITEȘTE MAI MULT: Vaca americană înfometată de bani: „Trump nu-i prețuiește pe saudiți, ci doar banii lor”

„Ceea ce [Trump] zicea în mod esențial tuturor acestor [lideri], dintre care unii aveau  reputație de nerespectare a drepturilor omului în țările lor, este că [SUA] nu le pasă de reputația lor de nerespectare a drepturilor omului și nu le pasă ceea ce ei fac propriilor lor oameni și că i-ar ajuta chiar să rămână la putere… dacă cumpără armament american”, a spus Jay.

Reacția inițială de la Teheran pentru declarația de la Riyadh și discursul lui Trump a fost sarcastică, iar ministrul de externe Javad Zarif a declarat:

Iranul – inoit de alegeri libere – atacat de Președintele SUA în acel bastion de democrație și moderație”.

Zarif s-a întrebat dacă textul anti-Iranian ar putea fi explicat prin:

Politică externă sau îndatorirea Regatului Arabiei Saudite de 480 de miliarde de dolari?”

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

5 comentarii

  1. Nu mai inteleg nimic! Iranul a infiintat, finantat si sprijinit ISIS ca sa atace Syria?
    E nevoie de 56 de state sa se alieze ca sa lupte contra ISIS, marele balaur aparut de nicaieri si de nimeni stiut?

  2. exact pe dos..cine sunt adversarii ISIS:
    SIRIA
    IRAN
    HEZBOLLAH (militii shiite din Liban)
    KURZII
    Rusia
    cine sunt sponsorii ISIS:
    ARABIA SAUDITA
    USA
    ISRAEL (mai pe ascuns)
    Emiratele din Golf..
    cine este aliatul Arabiei Saudite in luptele din Yemen contra rezistentei Houthi?…ati ghicit ..ISIS..
    cine si a cerut scuze oficial Israelului pentru bombardarea din eroare a pozitiilor evreiesti din Platoul Golan ..?….ati ghicit din nou..ISIS, etc etc
    astia pot prostii pre multi dar nu chiar pe TOTI.

  3. Din Syria a inceput! Se vor aduna naucii sub masca luptei contra ISIS in Syria dar e posibil s-o coteasca contra Iran…. Iranul va face urat si va apasa butoanele contra Israel ….konet film!

  4. Armament de 300 miliardde dolari pentru un miliard de sunti ( +SUA ).
    Tabara opusa: 100 milioane de siiti (+ Rusia).

    Cea mai mare confrintare prin intermediari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button