X

Se da ZOR cu marea MOSCHEE din Bucuresti. Constructia va fi DEMARATA până sfârşitul anului

de null

Proiectul a fost postat pe site-ul autorităţilor afacerilor religioase din Turcia. Moscheea se va construi în centrul Bucurestiului şi va avea o capacitate de 1.500 de locuri, potrivit fundaţiei turce Diyanet, care adaugă că proiectul nu a fost finalizat încă, scrie Hotnews.

Moscheea şi complexul care o înconjoară vor fi formate din: salon multifuncţional, bibliotecă, săli de conferinţe, cantină, locuinţe de serviciu, camere pentru oaspeţi, local pentru tineri şi centru fitness.

Proiectul ar trebui să finalizat anul acesta, iar construcţia se preconizează că va fi demarată până sfârşitul anului.

Primăria Sectorului 1 a eliberat, în data de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expozitiei nr. 22-30.

Tot Primăria sectorului 1 a condiţionat eliberarea autorizaţiei de construire pentru lăcaşul de cult de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal. Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului trecut, când Muftiatul Cultului Musulman din România a depus la Primăria Sectorului 1, documentele necesare pentru eliberarea unui certificat de urbanism.

De ce în Bucureşti?

Alegerea oraşului pentru fondarea acestui centru nu este întâmplătoare. Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Dobrogea, unde trăieşte majoritatea comunităţii musulmane (estimată per total la 70.000 persoane), nu există pericolul unor tulburări etnice, venite din interiorul ţării sau din afara ei. La Bucureşti, însă, s-au manifestat deja acţiuni ale unor elemente despre care Serviciile Secrete au cunoştinţă. În Capitală nu există decât 4 mici moschei, cum este cea din Piaţa Eroii Revoluţiei.

Pentru ajutorarea nevoiaşilor (o altă categorie socială vulnerabilă la derapajele religioase), în centrul musulman va funcţiona şi o cantină socială în care vor fi primite persoane aflate în dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea aşezământului social va fi de 100 persoane, putând fi extinsă. Tot în centru vor fi amenajate spaţii de cazare pentru profesorii şi invitaţii din ţară şi de peste hotare.

Istoricul Moscheii din Constanţa

Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, şi are o istorie extraordinară. Piatra de temelie a fost pusă la 24 iunie 1910, la dorinţa Regelui Carol I, în semn de preţuire pentru „loiala comunitate musulmană“. Lăcaşul de cult nu are doar valoare spirituală, ci şi tehnică: este prima construcţie din beton armat din România. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenţi Regelui Carol I şi Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezată „Carol I“, arătând recunoştinţa musulmanilor pentru domnitorul care le-a făcut un asemenea dar. Numele-simbol a fost păstrat până în zilele noastre.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button