X

SUPRAVIETUIREA in doua etape: Prima – ETAPA URBANA

de Un Răzeș

Image result for apocalypse survival

Supravietuirea in doua etape

  1. Etapa Urbana:

Nu mi-am propus sa epuizez acest subiect, ci mai mult sa va dau un impuls alaturi de cateva sfaturi.

Daca nu v-ati relocat inca sau sunteti proaspat relocati faceti primul pas. Fiti amabili! Stiti sa faceti o paine la cuptorul electric? Faceti o zacusca din chestii de la piata? Un carnat? Etc. Porniti prin vecini si mai dati, e un bun prilej sa va imprieteniti si sa … cum se spune la adolescenti … va faceti lipeala! Mai ajutati-i cu una alta si poate va vor ajuta si ei. Stiu un amic care, la bloc fiind, a reusit sa magnetizeze alti 10 vecini care sa isi faca de lucru pe langa el doar iesind initial singur sa ingrijeasca peluza si copacii rahitici de langa bloc in Bucuresti. Mare lucru! Deci daruiti, imprieteniti-va sau macar salutati-va si spuneti-va pe nume.

Cum va asigurati practica dc stati la bloc? Mergeti la pomana porcului la tara la cineva sa ajutati la transat, jupuiti un miel de Paste cu mana dvs, taiati o gaina si depanusati-o. Mai bun decat atat, luati-va o combina frigorifica si cumparati un porc pt dvs. Va fi foarte interesant cum stricati jumate din animal cu carnati cu prea multa untura, garfuri care rancezesc chiar si  in congelator desi sunt afumate, caltabos nedigerabil pt ca mirosul de plaman de porc este execrabil. Dar asta va fi in primul an, ca asa a fost la mine. In al doilea stricati un sfert iar in al treilea tot jumate ca ati incercat alte retete. De asta spun, daca vreti sa cumparati o casa, stati cu chirie o saptamana in ea, veti vedea daca merita banii … intelegeti unde bat, daca nu, nu mai cititi .. ca afecteaza.

Daca e vorba de agricultura, ajutati pe cineva cu gradina la o distanta minima de resedinta – rasaditi, prasiti, culegeti faceti toate muncile dar cu cap: trageti concluzii, invatati tehnici, puneti intrebari si mai ales aplicati. Chiar daca nu veti face niciodata pasul spre sat, atunci cand vor disparea si sate si orase veti putea spune “tot ce am duc cu mine” si ma refer la tartacuta.

Daca pomenim de relocare la tara, ideal ar fi relocarea intr-o zona in care sa iti poti asigura autoconsumul, adica nu mergeti direct in pestera neinfundata si sa practicati misticismul, ca nu va iese. Daca ruptura este prea brusca, putini rezista. La munte e de preferat zootehnia iar in zonele submontane, agricultura. Nu detaliez aici dar in functie de alegere fiecare trebuie sa aibe cunostinte extinse si minima practica despre fiecare activitate in parte.

Cand v-ati hotarat sa o intindeti de la oras, luati in considerare cateva chestii. Casa are un tipar in functie de zona, fie de chirpici, fie de paianta, fie de caramida toate casele vechi au aceeasi rezistenta si usurinta in a fi reparate. Specificul zonei, prin materialele disponibile, a dictat constructia si nu saracia sau zgarcenia proprietarului. Va recomand sa gasiti case gata facute si sa nu va apucati de antreprize nebunesti pentru ca aia de odinioara stiau ce fac, voi insa nu. Este un mare DAR pe care il voi detalia. Casele se distrug nu prin utilizare ci prin neglijare.

Probleme la o casa batraneasca. Fundatia poate fi slab intarita si expusa ciclului inghet – dezghet. Daca bordura fundatiei este expusa si pe alocuri macinata, adica poti cu un cutit sa scoti bucati din ea, mai bine las-o! Fundatiile se repara greu. Vizitati casa dupa o ploaie, daca vedeti umezeala cum se ridica pe pereti in exterior, atunci igrasia si prietenele lor bolile bronho-respiratorii si reumatoide sunt in preajma. Daca nu exista sistem de colectare a apei cu jgheaburi si burlane atunci lasati-o balta, de obicei asta este cauza primelor doua. Daca sunt gauri in invelitoare, tot dupa ploaie vizitati podul si verificati scandurile din acoperis. Totusi daca luati o casa fara defecte de structura, primul lucru reparati acoperisul temeinic si montati jgheaburi. La capat de burlan puneti butoi de colectare a apei ca in poza

Foto: http://gradina.acasa.ro/amenajarea-gradinii-117/apa-de-ploaie-mina-de-aur-pentru-plantele-din-gradina-182315.html

Asta va ajuta sa drenati apa de langa fundatie (apa in fundatie e moartea caselor batranesti) si sa aveti o rezerva de apa pentru agricultura dupa ce se sedimenteaza.

De preferat sunt casele cu beci, nu imi cereti cu argumente. Daca au, sa nu fie inundabile, pt ca daca sunt langa casa, toata constructia va migra spre groapa de potential ca sa ma exprim in termeni de fizica mecanica si Dorel-ianism stiintific. Una peste alta, luati case cu gradini destelenite, cu pomi fructiferi si gard in jurul proprietatii. Vecinii sunt parte importanta, daca au calapod anapoda, va stricati nervii si in pasul doi, mantuirea.

Revenind la ocupatii dupa ce v-ati mutat.

1.1 In zootehnie – de la nasterea animalului si pana la sacrificare: conditii de adapost, ratii pentru ca unele animale in functie de dieta se baloneaza, se constipa sau se otravesc, boli specifice si instrumentarul de interventie – trebuie tunse, taiate unghii etc. Transarea animalului este destul de anevoioasa doar cu cunostinte teoretice, carnea se poate infecta de la o taiere necorespunzatoare atunci cand i se atinge tractul digestiv sau de la o depozitare direct pe pamant (cazul botulismului). Pastrarea ei incepe cu maturarea adica expunerea la aer rece minim 1-2 zile, apoi sarare, afumare sau prajire conservare in untura. Mai sunt metode de pastrare fara sarare care sunt extrem de migaloase – felierea fina a musculaturii si apoi deshidratarea in vant. Acestea va vor ajuta in timpuri de restriste, in cazul in care prindeti vreun vanat, sa nu epilati cu ceara iepurele salbatic, nu pt ca e nebuneste ci doar contraproductiv.

1.2 In agricultura e la fel de complicat dar cu unelte mai comune. Culturile trebuie organizate astfel incat sa ofere tot timpul anului; de la spanac primavara devreme pana la morcov sau varza care sunt culturi tarzii. Aici se impune existenta spatiului de depozitare care variaza de la simplu hambar pt cereale (poate fi improvizat din impletitura de nuiele) pana la cele care feresc recolta de inghet – camera sau beci. Multe dintre radacinoase trec prin iarna prin simpla ingropare in pamant. Nu trebuie complicata existenta cu mori sau utilaje grele de procesat deoarece chiar si porumbul uscat se poate rehidrata/ inmuia prin fierbere indelunga. Detin o moara cu pietre si desi este cat o masina de tocat carne mai dolofana, este grea cat un curcan de multumestedaruieste. Ca sa o folosesti ar trebui sa fii postura de supraponderal pt ca altfel mai mult arzi la invartit decat toate caloriile fainoase care ies pe trompa. Plus ca iti trebuie banc de tamplarie sa o ancorezi, nu masa normala, ca se frange.

Ca sa demitizam porcaria cu suprapopulatia, din proprie experienta va spun, o gradina de 400 mp este suficienta pt toate leguminoasele, ierburile, solanaceele, cucurbitaceele si ce va mai trasneste prin sfecla pentru o familie de 4 persoane. Desigur cu conditia ca baietii de pe aeronave sa o lase mai moale cu spreiatul ca atunci nu faci nici de-o ciorba.

Conditia demult si inadins uitata este sa renuntati la monocultura si sa adoptati multiculturalismul (aaa …. Asta am vrut sa spun?!). Daca nu v-ati prins de poanta, ramaneti la tehnici de vanator-culegator. Exemplu: pui porumb? Baga si fasole oloaca printre randuri! Nu va mai zic de ce, dar e usor de aflat. Ai rosii in solar si irigare prin picurator? Pune si tu in spatiile goale morcov, telina plante aromate care alunga daunatorii! Etc.

In ambele situatii orice agricultor sau zootehnist va va descuraja ca nu rezista nimic viu fara tratamente chimice. Daca ma tine Dumnezeu in viata, desi multumesc – n-am semnale contrare, o sa revin cu amanunte despre cum se poate inlocui absolut orice tratament fito-sanitar prin utilizarea urzicii, usturoiului, ardeiului iute etc. Iarasi, este important sa aveti si agro si zoo chiar daca specializarea si grosul rezultatelor sunt doar de la una. Va spun asta pentru ca e important sa aveti diversitate in productie. Sunt molime care afecteaza un animal, un soi de recolta etc. Pui de obicei 10 si cu voia Domnului se fac 8. Fericirea este deci ca o boala nu infesteaza tot ci doar sectorial.

Mai mult de atat, trebuie sa fie copaci. Au fost familii care au scapat din foamete dupa razboi cu un sac de nuci si o galeata de miere. Nuciferele sunt ideale, se prezerva bine, nu sunt pretentioase la transport si au valoare energetica buna. Toate porcariile de batoane energizante nu egaleaza un mix de alune de copac cu nuci seminte de floarea soarelui si bostan, migdale (toate posibile in zona) trase in cuptor si acoperite cu miere si caramelizate.

1.3 Fiind vorba de o supravietuire domestica toate casele ar trebui sa aibe sursa de apa, foc si ustensile de bucatarie – vase, oale, cuptor (2 ghivece mari de lut unul peste altul, gura in gura dupa metoda lui Jimmy amicul lui Jamie Oliver – https://ro.pinterest.com/pin/342625484134550916/ – sau o groapa in pamant lutos il pot inlocui cu succes) etc.

Apa ar trebui sa fie din put si obligatoriu sa poata fi extrasa prin mijloace mecanice adica galeata sau pompa manuala (gasiti pe net http://www.instructables.com/id/How-To-Make-A-PVC-Water-Air-Vacuum-Pump/  pompa manuala facuta din PPR, americanii ii spun PVC, cu supapa dubla de sens deci poate fi folosita si la urcatul apei de la nivelul solului deci foarte utila in cazul agriculturii cu irigatie din butoi). Incalzirea ar trebui sa aibe macar o sursa de foc pentru care sa nu fie nevoie de gaz sau curent electric. Recomand sobele de otel gros pentru ca teracotele au inertie mare iar cele din fonta sunt extrem de grele. Daca sunt bani, luati sobe cu geam pt ca lasa mult mai multa energie radianta sa intre in casa. Nu va temeti ca il spargeti, o tabla suplineste lejer la nivel de carpeala.

In aceasta etapa este foarte important nu doar sa obtineti recolte ci si sa le si conservati. Deci, chiar si la bloc, gatiti! Faceti provizii – de la zarzavaturi si zacusca pana la pastrame si salamuri. Ca idee, un borcan bine sterilizat tine mai bine de 3 ani in beci iar cu carnea .. poate fi vesnica daca este corect deshidratata si pastrata afara de umezeala. Am pus in octombrie o bucata de carne de vita la uscat sub o streasina si acum in mai este la jumate de volum si o treime de greutate (cred) dar pot bate cuie cu ea. Cu 1 kg de carne uscata traiesti o luna dc ai cu ce s-o fierbi.

Invatati sa folositi toate buruienile. In primul rand sa le recunoasteti si sa stiti cand se culeg fie ca sunt plante medicinale sau banale halaciugi de curte. De exemplu pirul, care este o buruiana considerata blestem curat, il dezgropati primavara, ii spalati bine radacinile albe lemnoase, le puneti la uscat si le farmati fin in pudra pe care o puneti in faina pentru paine pentru ca este foarte hranitor. Indiciul ca este asa il aflam cand observam cat de bine sustine o mica radacina ditai monstrul care merge langa culturile noastre preferate. Deci voila! Se poate cu aproape orice. Numai incepeti odata sa faceti.

In episodul urmator:

  1. Etapa din salbaticie
NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

8 comentarii

  1. Hristos a inviat!

    As dori sa adaug doua lucruri…cred ca se poate aduce ceva imbunatatiri..
    Ex.
    1. La partea de incalzire, pe timp de iarna – pt. casele in salbaticie, de departe ramane cea mai buna solutie – SOBA RACHETA..cautati pe google in romana sau in engleza ROCKET STOVE WOODGAS.. Este si un tip,roman, care arata punct cu punct cum se face, cu schema cu tot…are un forum..plus de asta ca poate fi adaptata sa mearga si pe peleti sau pe crengi si frunze uscate, vreascuri.-de deaprte cea mai buna soba – vezi stite–e complet..
    http://dqweds.blogspot.ro/2015/08/centrala-termica-economica-home-made.html

    2.Se poate aduce curent electric prin utilizarea unor panouri solare ieftine..
    De Ex..pt. o casa de 50-70mp maxim, pt. 3-4 persoane, se pot face solutii ieftine, cu panouri solare de 180-240w/24V, controlere solare, invertoare de la 12/24v la 220V, sau sisteme hibrid inteligente, putin mai scumpe dar foarte eficiente. Eu deja folosesc o solutie relativ ieftina dar foate buna in timp..
    Daca nu esti prea pretentios, mergi pe retea mica 12-24v, becuri 12-24v LED, pompa apa subermsibila pana la 12m adancime pe 12/24v sau direct legate la panouri solare (E-Pump solar), baterii (is mai scumpe ce-i drept) de 100Ah cu descarcari profunde (deep cycle) garantate cam 10-12 ani. (minim 4 buc – cam 100Euro/buc). Avantaj? panourile solare au garantie 25a ni la 100% din putere, dupa aceea scad la 75%,apoi iar, treptat la un nr. de ani..
    Apa calda? Simplu – -panou solar vidat nepresurizat, ca-i mai ieftin, de 100L (pt. 2-3 persoane) – 1.000-1200 lei. (Eu am de la o firma din Targoviste un astfel de panou solar de 3 ani si is tare multumit, din martie – octombrie apa calda non stop de la soare–iarna, bolier ori la curent – dar nu e cazul al ceva ECO, ci incalzita prin soba racheta cu serpentina).

    Deci..INCALZIRE – Soba racheta cu serpentina- nu scoate niciun pic de fum pe cos (invizibila)
    ELECTRICITATE – panouri Solare 12-24V/180-240W pe bucata, minim 4 panouri. (100 Euro panou SH ), Baterii minim 4 buc.100Ah, Becuri/neoane LED cu viata lunga 30-60.000 ore., Invertor lectric 12/24V – 220V (daca se doreste retea de 220V)
    APA RECE – forare put si folosire pompa submersibila 12/24V pt. reteaua 12/24V sau 220V pt. reteaua configurata de 220V.-relativ simplu.
    APA CALDA -Panou Solar ACM minim 100L, de preferat nepresurizat, ca pret mic 1.000-1200 lei, pt. lunile martie-octombrie si noiembrie – martie – boiler de casa cu serpentina, 100L, incalzit de la serpentina Sobei Racheta.

    Si poti sa pui casa unde vrei tu.. si in varf de munte…ai un minim de conditii…pt. o perioada..cu investitii minine..
    Si ar mai fi un sistem si mai fain, pt. gatit….de a face gaz acasa, inmagazinat in cauciucuri de masina…vedeti youtube la asiatici care nu au pic de gaz si fac gaz din fermentatia bacteriilor, simplu de tot..

    Pt. prima faza, e izolare de marile cetati, ar fi in regula..zic si eu..
    Sper sa nu fi suparat pe cineva..
    Apropo… cam toate ustensilele de mai sus le gasiti pe siteuri de vanzri din Ro, gen olx, okazii..sunt tipi specializati care fac asa ceva..luati leg. cu ei si va indruma ce trebuie..eu asa am facut sisunt in regula……
    Nu fac loby.. ci doar la cum vad eu o solutie…

    1. Domnisoara/doamna Luiza: Nu uitati ca-i vorba de supravietuire. „Tehnologia” enumerata de d-voastra are sanse de supravietuire o saptamana sau doua in caz real. Cum se ‘imput vremurile’ apar multe manifestari printre care amintesc doar una. Goana dupa resurse de tot felul. De la benzina, hrana, aparate de iluminat,….orice. Cum va aparati resursele d-voastra ? Cred ca stiti ca pe d-voastra nu va va apara nimeni Sunteti pe cont propriu. Cu rude, prieteni dar toti sunteti pe cont propriu.
      Suna bine tema ‘Cum supravietuiesc la oras’ …… daca sunt lasat in pace.(e valabila zicerea si in mediul rural) Cred ca pana se aseaza lucrurile conteaza discretia intr-o situatie de supravietuire…. si multe abilitati proprii printre care si un psihic ‘beton’.

  2. Soba racheta e cea mai mare tampenie. In nici un caz asa ceva. Stiu ce vorbesc. Nu mai dezvolt.
    Spun doar ca are mari pr cu… pornirea. O faci, si constati ca nu are tiraj deloc. Toata teoria prezentata pe net e o aiureala, si e facuta de unii care nu au cunostinte elementare de termotehnica. Totul este exagerare x 10.

    Cel mai bine, soba de teracota si sa aiba si o plita de gatit, sau soba metalica cu plita.

    Energetica casei si gatitul sant esentiale, si ideal cu lemne/vreascuri sau butelie, asa, la o adica.
    Mai multe se pot gasi si pe saccsiv – economia de utilitati

  3. Inca ceva, atunci cand vorbesti despre un subiect, si mai vorbesti si cu mare entuziasm, trebuie sa fii beton pe acel subiect. Trebuie sa fii beton si cu practica si cu teoria. Acum poate scrie pe net oricine, dar trebuie sa se gandeasca si la implicatii.

    Pai isi face unu soba-racheta, si vede ca nu merge, vede ca nu are randament 2-300% cum rezulta din ce scrie pe net, ci doar max 85% (o soba clasica are 70…85%), cine raspunde pt toate astea?

    A se vedea pilda „Poetul si talharul”

    Pt admini, se deschide automat pagina „gamingwonrland” care e blocata de antivirus, si e poveste mai veche. Si chiar mai multe pagini, ,acum cu „free sex cam”…. de ex

  4. Draga Mircea V.
    Poate asta te va face sa te razgandesti in privinta sobei racheta..(faptul ca tu ai avut probleme cu „pornirea” arata ca nu ai facut-o cum trebuie..) Tipii de la „Tei” au facut un lucru extraordinar..nu fiti carcotasi, ca nu avem nimic de castigat..
    https://cartidintei.files.wordpress.com/2013/05/04-ianto-evans-leslie-jackson-incalzitoare-cu-masa-termica-tei.pdf

    Ianto Evanns iti explica cum trebuie facuta soba ca sa nu fie probleme..urmeaza strict calculele si n-ai probleme..apropo, nu esti primul care a facut-o si ….merge bine, fara probleme..
    Poate asta te mai ..incalzeste putin..

    http://bhudeva.org/ro/2012/02/09/soba-racheta-la-noi-acasa/

    Cat priveste panourile solare…poti lua ceva mic, portabil, cu 2-3 becuri de iluminat.–Set solar complet cu lanterna cap, gen
    https://www.bizoo.ro/firma/emiliard/vanzare/10166787/panou-solar-set-complet

  5. Luiza,

    nu am facut asa ceva -soba racheta, pt ca pot obtine acelasi lucru, acelasi randament, mult-mult mai simplu. E vorba de simplitate. Prefer si un randament un pic mai mic, dar sa fie extrem de simplu. Si crede-ma, am facut. Si masurat. Si simplu.
    Inca o data, soba-racheta e mult zgomot pt nimic.in plus.
    Am studiat manualul lor, si am constatat aberatiile din declaratiile lor, adica, ca consuma de 3 ori mai putin decat o soba normala.
    Chiar si in articolul recomandat spune autorul ca, consuma de 6 ori mai putin, volumic. Ok, e brad, deci de 3 ori mai putin masic. Aberatie, asta ar insemna un randament de 240%.
    Sper ca acum e clar.
    Pr cu pornirea sant pt ca au bucla aceea de intoarcere, care e contra-naturii. Sa-ti mai dau un detaliu, datorita faptului ca scot gazele sub 100grdC, apare un condens acid, care e coroziv. Ce se face cu acest condens? Castigul de randament, pt faptul ca gazele se scot la temp asta este undeva de max 5% (si nu de 200-300% cum se spune). Pt un 5%, nu se merita toata complicatia, si pr condensul acid, si volumul instalatiei… si costul
    Despre asta e vorba

    Oricum, apreciez faptul ca nenea de la link e bine intentionat, si a spus ca randamentul masurat e de 85%.

    Sa-ti dau niste exemple cam ce performante au niste scule de gatit facute de mine. Simple si clasice:
    cu 300grame lemne(vreascuri gasite pe jos) aduc la fierbere 5 litri de apa; o mancare cu 500grame de vreascuri.
    cu 1500grame lemne fac 3kg de paine
    Randamente undeva pe la 70%.

    Daca stii sa alegi o soba metalica din comert, poti scoate cu ea randamente de 80%. Trebuie sa fie „subtire” si inalta.:)

  6. Luiza,

    asa, doar de curiozitate m-am dus pe al 2-lea link. Stiam ce o sa gasesc si aia am gasit.

    „Soba noastra racheta consuma cam un sfert din cat consuma o soba normala” = Aberatie.

    E din categoria, hai sa ne scarpinam la urechea stg cu piciorul drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button