Cuvântul eunuc provine din limba greacă, eunouchos, care înseamnă „păzitorul patului“. În decadenta societate a Romei imperiale, eunucii au satisfăceau plăcerile sexuale ale nobililor.
Eunucii erau numiţi „vuluptas“, pentru formele lor moi, rotunde şi feminine. Ei erau principala atracţie a orgiilor organizate de împăraţii Octavian August, Tiberiu şi Caligula. „Octavian August, pe vremea când era Cezar, nu şi-a ascuns atracţia faţă de bărbaţii castraţi, iar plăcerile cărora li se deda în compania acestora au făcut ca el însuşi să fie considerat efeminat şi castrat. (…) Tiberiu, chiar mai libertin, a introdus în cadrul orgiilor sale cu eunuci testiculari, aşa-numitul „spintriae“ sau lanţul «lanţul de margarete», pe care Suetonius, biograful din secolul Întâi, îl descrisese ca «bărbaţi înlănţuiţi unul după altul în uniune sexuală». (…)
Caligula, unul dintre cei mai desfrânaţi împăraţi romani, savura copularea publică cu un preot eunuc preferat şi a fost asasinat în cele de urmă de Chaerea, paza sa de corp şi un frecvent partener sexual, pentru că împăratul l-a umilit pe acest soldat în faţa colegilor săi“, arată în lucrarea „Cartea Sfârşiturilor“, de Charles Panati.
Preferaţii de femeile aristrocatice din Roma antică
Eunucii testiculari erau preferaţi de femeile aristrocatice din Roma antică, pentru că acestea puteau să accepte relaţii sexuale pasagere sau în afara celor conjugale fără teama apariţiei unor sarcini nedorite. „Aceşti bărbaţi nepericuloşi au ajuns de nelipsit din alaiul unei doamne, însoţindu-şi stăpânele la opulentele terme romane, tolănindu-se alături de ele în litierele lor cu perdele de mătase şi oferindu-le plăcere la poruncă. În Roma imperială, eleganţa unei femei era măsurată prin numărul de eunuci din cortegiul său“, mai arată Charles Panati.
Cum arătau eunucii
Eunucii erau preferaţi şi de bărbaţi datorită aspectului lor androgin tentant pentru bărbaţii heterosexuali ce ocupau funcţii înalte. Istoricii consideră că au contribuit la degradarea moralităţii din societatea romană. Aveau pielea moale şi catifelată, fiind lipsiţi de pilozitate, astfel că au făcut multe „cuceriri“ chiar în rândul împăraţilor şi al generalilor. Împăratul care a fost cel mai atras de eunuci era Nero.
„Se spune că acesta organiza orgii cu până la 60 de eunuci simultan, iar cu preferatul său, Sporus, îmbrăcat în haine de femeie, s-a căsătorit în public cu multă pompă“,se mai menţionează în „Cartea Sfârşiturilor“.
Rolul neaşteptat al eunucilor în Roma antică
Preferinţele pentru a avea relaţii sexuale cu eunuci a dus la formarea unei mode pentru pederastie în societatea romană, care a dus la slăbirea şi coruperea Imperiului. O stradă întreagă din Roma, Via dei Toscani, era domeniul prostituatelor, al perverşilor, al eunucilor şi al clienţilor acestora. Toţi cei care îşi vindeau plăcerile în acel loc erau denumiţi „pathici“, care se traduce prin suferinzi. La începutul domniei lui Caracalla, în anul 211, eunucii, inclusiv copiii de numai şapte ani, puteau fi cumpăraţi cu doar o monedă din argint.
Prin porunca împăratului Domiţian fusese stabilit ca niciun copil să nu fie obligat să fie prostitueze sau să fie castrat decât după împlinirea vârstei de şapte ani. Abuzurile au început să ia sfârşit începând cu domnia împăratului creştin Constantin, care a instituit pedeapsa capitală pentru castratori, iar acest lucru a dus la o scădere drastică a eunucilor. Atunci când Constantin şi-a mutat platatul în Bizanţ, o mare parte din eunuci au fost trimişi la mănăstiri, una fiind rezervată doar pentru eunuci.
După moartea lui Constantin, cei trei fii ai săi, care şi-au împărţit imperiul, au reluat practicile sexuale care au dus la decăderea societăţii. Astfel, Constantin II i-a oferit eunucului său, Eusebis, o funcţie înaltă, iar acesta a pus în posturile din administraţie doar eunuci, astfel că puterea şi influenţa pe care o aveau crescuse foarte mult.
Cititi va rog si: