După ce Donald Trump l-a provocat pe liderul de la Kremlin chiar pe terenul lui, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că înfrângerea Statului Islamic, scoaterea Siriei de sub influenţa iraniană şi alungarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt priorităţi pentru Washington. Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, este aşteptat, marţi, la Moscova.
Preşedintele SUA a ordonat atacarea bazei de unde, susţin SUA, au decolat bombardierele armatei siriene care au lansat armele chimice care au ucis marţi cel puţin 100 de oameni, sfidându-l pe liderul de la Kremlin. Duminică, ambasadoarea Statelor Unite la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că înfrângerea Statului Islamic, scoaterea Siriei de sub influenţa iraniană şi alungarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt priorităţi pentru Washington.
„Noi nu vedem o Sirie paşnică cu Assad acolo“, a spus Haley. Aceste comentarii arată o diferenţă de abordare faţă de declaraţiile făcute de Haley înainte ca Statele Unite să lovească o bază aeriană siriană cu 59 de rachete Tomahawk joi, ca represalii pentru ceea ce ele afirmă că a fost un atac cu arme chimice al forţelor lui Assad vizând civili sirieni.
Andrei Kortunov, directorul Consiliului Rus pentru Politică Externă, think-tank cu sediul la Moscova, este de părere că Putin a fost luat prin surprindere de decizia lui Trump de a ataca Siria. „Să ne amintim că Trump a lăsat altceva să se înţeleagă că este adeptul unei linii mai indulgente în privinţa lui Assad.
Apoi, Rusia însăşi s-a arătat pregătită să îşi modifice abordarea faţă de preşedintele sirian, dacă se va dovedi că Assad este vinovat de atacul cu armament chimic“, spune politologul rus. Este limpede, mai spune acesta, că Trump vrea să ia distanţă de politica predecesorului său, Barack Obama, care, deşi a vorbit de nenumărate ori despre o „linie roşie“ care nu trebuie depăşită, a ezitat să aprobe o intervenţie militară în Siria.
Atacul american dovedeşte că diplomaţia rusească a eşuat în Siria, crede publicistul moscovit Aleksander Golz. „Timp de patru ani, ruşii s-au umflat în pene că au reuşit să împiedice o agresiune americană în Siria. Se dovedeşte însă că ruşii au pierdut vremea, că dictatorii nu sunt recunoscători şi nu profită de şansele lor, dar şi că Trump este mult mai ferm decât Obama“. Golz crede de asemenea că prezenţa militară rusească a pierdut, peste noapte, foarte mult din importanţa căpătată în 2015.
Până acum, reacţiile Moscovei la atacul american au fost un amestec de furie şi consternare, dar şi de speranţă că dialogul oricum precar cu Statele Unite nu se va deteriora suplimentar. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că atacul american asupra bazei aeriene din Siria reprezintă un act de agresiune pe baza unui pretext suspicios şi a comparat acţiunea cu intervenţia militară a Statelor Unite în Irak din anul 2003.
Şeful diplomaţiei americane, marţi, la Moscova
Serghei Lavrov a mai afirmat sâmbătă că atacul aerian american asupra regimului sirian „face jocul terorismului“ în prima sa discuţie, la telefon, cu secretarul de stat american , Rex Tillerson, după bombardamentul american care a distrus parţial o bază militară siriană.
Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, Lavrov a reafirmat că acuzaţiile potrivit cărora regimul sirian este responsabil de atacul chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, în provincia Idlib, „nu sunt în conformitate cu realitatea“.
Vineri, secretarul de stat american a calificat drept „foarte dezamăgitor” răspunsul vehement al Rusiei la bombardamentul american. Tillerson va continua discuţiile pe tema situaţiei din Siria , marţi, la Moscova, unde face o vizită planificată de multă vreme. Ministrul britanic de externe Borin Johnson urma să fie luni la Moscova, dar şi-a contramandat vizita după atacurile din Siria.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]