X

ACORD între SUA și China cu privire la atacarea COREEI DE NORD: „Situația s-a intensificat și a atins un nivel de risc care face necesară o acțiune”

de null

portavionul USS VInson

După ce și-a arătat mușchii față de Siria, SUA arată de fapt ce țară era vizată pentru o intervenție armată. Seful diplomatiei americane a transmis un mesaj clar regimului nord-coreean, dupa intalnirea din Florida intre presedintele SUA si cel al Chinei.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a transmis un avertisement dur Phenianului, dupa bombardamentele din Siria, si a anuntat ca a ajuns la un acord in acest sens cu China. Seful diplomatiei de la Washington a spus duminica seara la CBS ca Donald Trump si Xi Jinping „au discutat pe larg situatia periculoasa din Coreea de Nord”.

„Presedintele Xi intelege clar si cred ca e de acord cu noi ca situatia s-a intensificat si a atins un nivel de risc care face necesara o actiune”, a spus Tillerson. Cei doi presedinti „impartasesc aceeasi viziune si nu au au niciun dezacord privind nivelul de risc la care s-a ajuns”.

Rex Tillerson si Xi Jinping

Tilerrson a precizat ca, din discutiile cu liderul de la Beijing a rezultat ca nici Xi nu crede ca in acest moment este posibil un dialog cu Phenianul si ca „in acest moment a inceput sa recunoasca ca si interesele Chinei sunt amenintate”.

Donald Trump si omologul sau chinez Xi Jinping au discutat indelung, joi si vineri in Florida, la Mar-a-Lago, in resedinta privata a noului presedinte american. Trump i-ar fi cerut oaspetelui sau sa exercite presiuni asupra lui Kim Jong-un sa inceteze programul de inarmare nucleara.

„Daca violati dreptul international, daca deveniti o amenintare pentru alte state, veti primi o riposta la un moment dat din partea SUA”, a declarat Tillerson intr-o alta interventie televizata, vizand regimul nord-coreean. El a precizat si ca nu are intentia de a il inlatura de la putere pe Kim Jong-Un, ci vizeaza doar inlaturarea amenintarii nucleare.

Mai concret, Washingtonul a redirectionat portavionul USS Carl Vinson si grupul de atac care il escorteaza spre Pacificul de Vest, specificand clar ca este vorba de un raspuns la amenintarea nord-coreeana. Consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, generalul H.R.McMaster, a spus ca e vorba de „o masura de prudenta” in fata unui „regim paria care dispune acum si de capacitati nucleare”.

YONGBYON, facilitati nucleare nord-coreene

Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare, dintre care doua in 2016, iar imagini din satelit sugereaza ca ar pregati al saselea test. Potrivit serviciilor de informatii ale Washingtonului, Coreea de Nord ar putea sa fie in masura sa dispuna de o racheta cu focos nuclear capabil sa atinga solul american in doi ani.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button