X

Fortul 13 Jilava – fostă închisoarea de tranzit pentru deținuții politici, actual monument istoric de importanță națională și universală – lăsat în paragină

de null
https://bucurestiulmeudrag.ro/img/photos/s1920/5808f922-f26c-4cf3-9562-42f5592b13d5.jpg

Nepăsarea și lipsa de respect față de suferințele luptătorilor anticomuniști sunt pe cale să distrugă un loc esențial pentru înțelegerea istoriei noastre recente: Fortul 13 Jilava.

A fost una dintre cele mai sinistre închisori și locul unde au fost încarcerate zeci de personalități ale României. Acum plutește în apă și e pe cale să se prăbușească. Nimeni n-a investit un leu în consolidarea fostului fort de apărare, monument istoric, chit că ani în șir cei care s-au perindat la putere promiteau că îl vor transforma în muzeu. S-a transformat în schimb într-o ruină. Iar responsabilii, evident, ridică din umeri.

Era începutul lunii martie când Octav Bjoza, unul dintre deținuții politici care a suportat ororile petrecute în Fortul 13, filma un manifest nefiresc. Îmbrăcat în costum și cocoțat pe paleți, omul condamnat de comuniști la 15 ani de muncă silnică încearca să dea apa afară cu mâna ca să atragă atenția asupra degradării fostei închisori, chiar dacă a fost declarată monument istoric de importanță națională și universală.

Așa a rămas pe hârtie, căci în realitate este lăsat să se distrugă. La două săptămâni distanță, după ce a fost montată o pompă care să scoată apa, ea încă izvorăște din pereți. Măcinate, zidurile au început să cadă.

http://www.buciumul.ro/wp-content/uploads/2015/03/camera-neagra-din-dreapta1.jpg

Să nu credeți că schelele sunt folosite pentru lucrările de conservare a monumentului istoric. Nu, nu vorbim de o improvizație pur românească, pentru ca altfel ți-ar cădea cărămizile în cap.

Octav Bjoza, fost deținut politic, președintele AFDPR și subsecretar de stat

Și asta în condițiile în care fortul de la Jilava este vizitat doar de elevi. Deși autoritățile au anunțat cu surle și trâmbițe că locul a fost tranformat în muzeu, locul poate fi vizitat doar în condiții speciale. Copiii vin după ce Ministerul Educației a investit aici într-un centru pilot pentru a le prezenta monstruozitățile comise de regimul comunist. Aici au fost încarcerați, de exemplu, Corneliu Coposu, Petre Țutea, Monseniorul Vladimir Ghika și Constantin Argetoianu.

Prima lecție „importantă” pe care o primesc elevii veniți aici în vizită este lecția de echilibristică. Mai mulți paleți sunt montați peste tot ca să poți să îl vizitezi și să nu calci prin apă.

Inclusiv o sală renovată cu 45 de mii de euro este în pericol. Ca să nu mai spunem că unele echipamente s-au stricat deja.

E un sentiment de silă și scârbă față de toți care s-au perindat la putere. Este revoltător să lași acest obiectiv să se ruineze. În toate țările foste comuniste toate lagărele au fost lăsate, sunt vizitate de milioane de oameni. La noi niciun lagăr nu există, toate le-au ras.”, a declarat Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Administrația Națională a Penitenciarelor, care administrează fosta închisoare, spune că nu a primit niciodată fonduri pentru reparații. A încercat fără succes să o transfere Ministerului Culturii.

Dacă responsabilii vor ajunge la anchetă penală, va fi însă prea târziu pentru a mai salva ceva din această bucată de istorie.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button