X

S-a creeat ,,Vantablack”, cel mai inchis la culoare material inventat vreodata din nanotuburi de carbon. „Chiar şi utilizarea unui laser puternic abia reflectă ceva”

de null

Acest material nu este un portal către o altă dimensiune (din păcate), dar nici photoshop. Este cel mai închis la culoare material care s-a inventat vreodată.

Materialul care se numeşte Vantablack a fost inventat de cercetătorii britanici de la Surrey NanoSystems în 2014, fiind declarat cel mai negru material produs vreodată în laborator, absorbind 99,96% din lumina vizibilă, ultravioletă şi infraroşie, informează Business Insider.

De atunci, echipa din spatele invenţiei a măsurat gradul de absorbţie al luminii. Cercetătorii precizează: „chiar şi utilizarea unui laser puternic abia reflectă ceva. Nu am făcut niciodată un material atât de negru încât să nu fie reflectat de spectrometrele noastre cu infraroşu”.

Pentru a face acest material mai comercial, aceştia au creat versiunea de ”spray”, care nu este chiar atât de neagră – absoarbe doar 99,8% din lumina normală, infraroşu şi ultraviolete, dar este îndeajuns încât să păcălească ochiul, aşa cum se întâmplă în imaginea de mai jos. Un obiect tridimensional poate părea bidimensional întrucât nu există suficientă lumină reflectată pentru a capta forma obiectului.

Versiunea aceasta se numeşte Vantablack S-VIS, ceea ce ar putea fi folosit pentru avioanele de tip stealth.

În cea mai întunecată formă, Vantablack nu este o vopsea, un pigment sau un material textil, ci un înveliş special realizat din milioane de nanotuburi de carbon, fiecare măsurând de la 20 de nanometri (de 3.500 de ori mai subţire ca firul de păr uman) la 14-50 microni. Un nanometru este egal cu 0.001 microni.

O suprafaţă de Vantablack de doar un centimetru pătrat ar conţine în jur de 1 trilion de nanotuburi. Lumina intră în spaţiile goale dintre aceste nanotuburi, aceasta este prinsă în structura materialului.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Poziţia mâinii inventatoarei (mano cornuto) l-o fi trădând pe cel care a inspirat invenţia? Ce legătură are acest semn cu ştiinţa modernă, despre care ni se spune că e debarasată de orice influenţă religioasă/ocultă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button