Proiectul de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei poate da naştere unor abuzuri. O spune la RFI Nicoleta Andreescu, directoare executivă a Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România–Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
O propunere legislativă iniţiată de PSD acordă jandarmilor dreptul de a percheziţiona oameni şi vehicule şi de a conduce suspecţi la unităţile proprii, nu doar ale Poliţiei.
Potrivit documentului, Jandarmeria ar putea deveni organ de cercetare judiciară.
Proiectul de lege este total nepotrivit, declară directoarea executivă APADOR-CH, Nicoleta Andreescu: “Proiectul mi se pare total nepotrivit în contextul actual şi în general nu văd de ce Jandarmeria ar trebui să aibă atribuţii de cercetare judiciară, avem Parchet, avem Poliţie”.
Ea precizează că “potrivit legii actuale, Jandarmeria are dreptul să conducă persoane la secţii, ce-i drept nu la sediile Jandarmeriei, ci ale Poliţiei. Nu cred că sunt nimerite astfel de modificări, în sensul sporirii puterilor Jandarmeriei. Jandarmeria este o structură care trebuie să se ocupe cu ordinea publică şi cu asta trebuie să se ocupe în anumite limite. Ideea de competenţe de cercetare judiciară este total neavenită, iar restul prevederilor mi se par nelegate de realitate”.
Când pot să apară abuzuri?
Nicoleta Andreescu spune că “sporind aceste atribuţii şi lărgind aria de sedii unde pot fi conduse persoanele şi dând puteri sporite Jandarmeriei, care este o structură militară, sigur că pot apărea abuzuri. Mai ales că această perioadă de conducere administrativă la sediul Poliţiei, care conducere se poate face şi de către Jandarmerie şi de către Poliţie şi de către Poliţia Locală este deja o perioadă foarte sensibilă. Cele mai multe violenţe sau comportamente abuzive ale forţelor de ordine împotriva cetăţenilor în această perioadă se produc, pentru că această perioadă, deşi este în fapt o privare de libertate, nu vine cu garanţiile pe care le oferă reţinerea poliţienească sau arestarea, cu dreptul la avocat, cu dreptul de a-ţi contacta familia şi aşa mai departe”.
“Nu mi-aş dori să avem din nou un organ de cercetare judiciară militar, pentru că în cazul în care s-ar produce eventuale abuzuri şi cineva încearcă să se plângă, penal vorbind, împotriva abuzurilor Jandarmeriei, competenţa este a tribunalelor militare, nu a tribunalelor civile, tribunale militare care natural, nu au aceleaşi garanţii privind publicitatea şedinţei sau accesul la dosar al reclamantului”, explică directoarea executivă APADOR-CH.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]