Mormântul se află pe o fundație instabilă, ințesată de tuneluri ascunse, canale și alte structuri, avertizează cercetătorii. De asemenea aceștia au făcut un studiu cu ajutorul radarelor de penetrare terestră și camere video robotice și au descoperit că mormântul este construit pe ruinele unei alte construcții.
Echipa care a executat restaurarea preciza că fundația este instabilă și poate ceda brusc. Când se va prăbuși, va fi un proces lent dar catastrofic.
Biserica mormântului a fost restaurată după mai bine de 2 secole. Dar acum cercetătorii vorbesc de nevoia a încă 5 milioane de euro pentru repararea fundației fracturate a edificiului ce înconjoară mormântul. Planul este să sape pe dedesuptul mormântului pentru a instala o rețea nouă de canalizare și scurgere a apei pluviale. Biserica are nevoie urgentă de atenție, după ani de zile de expunere la factori de mediu cum ar fi apa, umiditatea, fum de lumânări.
Trei confesiuni creștine sunt în secții diferite ale bisericii, dar acum au pus deoparte rivalitatea și s-au unit pentru a binecuvânta restaurarea.
În 2015, poliția israeliană a închis clădirea, pentru scurt timp, după ce autoritatea israeliană pentru antichități a considerat că este nesigură, iar reparațiile au început în iunie 2016. Echipa de restauratori de la Universitatea Națională Tehnică din Atena a injectat în pereți ciment pentru a întări zidăria și bolțari de titaniu. Fiecare dală a fațadei a fost curățată de funingine de lumânări și excremente de porumbei iar pictura a fost restaurată.
Pe timpul restaurării s-au făcut și unele descoperiri. Pe 26 oct. echipa de meșteri a intrat în camera unde a fost înmormântat Iisus și au ridicat primul strat de marmură ce stătea pe mormântul de piatră unde a fost pus trupul Lui. Sub acest strat, se afla o placă de marmură în formă de trandafir alb pe care era gravată o cruce. Specialiștii au datat această placă de marmură ca fiind din secolul 14. Sub această placă de marmură se află o alta, și mai veche, din marmură gri ce protejează mormântul de piatră iar cimentul de pe placă datează din secolul 4 de pe vremea împăratului Constantin cel Mare, atunci când a fost construită biserica sfântului mormânt. Restauratorii au lăsat o mică fereastră în peretele mormântului pentru a da posibilitatea pelerinilor să vadă pentru prima dată mormântul de piatră original.
Antonia Moropoulou, cea care a supervizat restaurarea remarca: Se pare că suntem în fața unor perioade istorice ce se validează.
Video cu peretele original al Sfântului Mormânt
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Au inchis cladirea pentru scurt timp, cine stie ce explozibili sau false artefacte au bagat pe acolo, iar acum isi fac de lucru pe acolo si vor gasi ce au pus, cine stie ce descoperiri care submineaza Adevarul.
http://m.adevarul.ro/international/in-lume/fenomene-misterioase-mormantul-iisus-hristos-1_58dcc5e85ab6550cb8d08514/index.html