La sfarsitul lui noiembrie 2016 aparea stirea:
Pe final de mandat al Guvernului condus de premierul Dacian Cioloș, în ”laboratoarele” Palatului Victoria se lucrează de zor la schimbarea datelor personale ale românilor, mai exact a buletinelor de identitate. Concret, oamenii premierului, în marea lor parte tehnocrați de la Bruxelles, vor să avem și noi acte ca cele din Uniunea Europeană.
Cititi va rog mai multe la:
Guvernul Ciolos s-a dus, a venit Guvernul PSD, dar PLANUL CONTINUA.
Iata cateva titluri din mass-media de azi:
Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege menit să faciliteze accesul cetățenilor la servicii electronice și să contribuie la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative.
În concret, reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare – electronic – care să asigure, cetățenilor, garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.
Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.
Textul propus prevede posibilitatea obținerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate.
Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți.
De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:
- a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
- b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
Cartea electronică de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
În format electronic se înscriu:
- a) datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
- b) prenumele părinţilor titularului;
- c) un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;
- d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate.
Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate.
Producerea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Imprimeria Naţională este abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia structurilor Ministerului Afacerilor Interne responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, a cărţilor de identitate simple, a cărţilor de identitate provizorii, a dovezilor de reşedinţă, a cărţilor electronice de rezidenţă şi a cărţilor de rezidenţă.
Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se realizează, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.
Stabilirea şi actualizarea contravalorii cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se fac de către Imprimeria Naţională, cu avizul Direcţiei generale ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Textul proiectului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail: [email protected], în termen de 10 zile, începând cu ziua următoare postării pe site-ul MAI.
Ministerul de Interne a propus spre dezbatere publică un proiect de lege care prevede desființarea cardului de sănătate și înlocuirea acestuia cu un tip nou de carte de identitate, care să conțină și informațiile de pe el. Asta deși statul român a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru acest card de sănătate, iar sistemul se blochează și acum, la doi ani de la implementare.
Autoritățile susțin că doresc astfel să pună în circulație un nou document de identificare, cel electronic, care să asigure cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.
Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale M.A.I., în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.
Textul propus prevede posibilitatea obținerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate.
Gandul: România trece la buletinele biometrice. Ce date vor conţine noile cărţi de identitate. PROIECT MAI
Buletinele biometrice sunt la un pas de realitate. Actualele acte de identitate vor fi înlocuite cu unele electronice, cu cip, cu excepţia cazurilor în care titularii refuză acest lucru din motive religioase sau de conştiinţă, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de MAI. Noile cărţi de identitate, care pot fi eliberate la cererea părinţilor şi pentru copii, indiferent de vârstă, vor conţine următoarele date: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, amprentele a două degete.
[…]
Asadar, zice proiectul, ca persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate, au posibilitatea obținerii unei cărţi de identitate simple.
Exista insa persoane care au acceptat cardul de sanatate dar care nu vor vrea buletin biometric. Cu ele oare ce va fi? Ca n-au vrut sa se oboseasca cu adeverinte. Cand va apare cartea electronica de identitate, se vor obosi?
Dar oare va mai exista varianta cu adeverinta? Si daca nu va mai exista, ce vor face inclusiv cei ce au refuzat initial cardul de sanatate?
Pe de alta parte, cand vor scana fata, se va mai intampla si altceva?
VIDEO (dublat in limba romana): Din nou despre LASER, TATUAJE si SEMNUL FIAREI
Oricum, se grabesc baietii si nu doar la noi:
Din 2018: CARD ELECTRONIC si AMPRENTE pentru strainii ce intra in spatiul Schengen
Pentru cei ce inca n-au prins figura, documentul cu cip de tipul “toate in unul” e strict necesar pentru vremea cand “fara semn nu vor mai putea cumpara sau vinde”.
Si cum degeaba implementeaza documentul cu cip, daca mai exista inca bani gheata, atunci:
Comisia Europeană vrea să impună RESTRICȚIONAREA PLĂȚILOR CASH
Asa ca:
E semn ca rucsacul nostru trebuie sa fie deja la usa
Sa ne amintim ce ne indemnau cu ani in urma marii duhovnici:
Iar mai de curand si:
Si sa nu uitam nici profetiile:
O EXCEPȚIONALĂ PROFEȚIE din secolul XV: “Lumea va purta MĂȘTI DE PIATRĂ”