X

Mediatorii sanitari manipulează comunitățile de romi pentru a-și vaccina copiii

de null
https://ziarmm.ro/operatiunea-steriletul-primarul-lucian-morar-a-gasit-metoda-prin-care-romii-sa-nu-mai-faca-prea-multi-copii/

Teama că epidemia de rujeolă din România s-ar putea extinde dincolo de graniţe i-a pus în alertă pe mediatorii sanitari. Aceştia s-au dus în comunităţile de romi ca să-i convingă să-şi ducă copiii la vaccinat. În unele cazuri, mediatorii se oferă să-i ducă pe cei mici la cabinetele medicale ca să fie imunizaţi. Copiii sunt primii care cad victime acestei boli, spun specialiştii.

Din cele 1.500 de persoane cât numără comunitatea de romi din oraşul Aleşd, o treime sunt copii de diferite vârste. Ca să-i convingă pe părinţi să accepte vaccinarea celor mici, mediatorul sanitar discută cu fiecare.

„- Dacă sunteţi de acord să administrăm vaccinul copiilor care ştim că este sănătos şi protejează de multe boli.
– Mă duc la vaccin, mă duc cu micuţa când o să aibă 11 luni, acum are numai 10.”

Chiar dacă, iniţial, adulţii nu refuză imunizarea, mulţi nu-şi duc copiii la cabinetele medicale ca să fie imunizaţi.

„Mamele preferă să facă altceva decât să ajungă la medicul de familie sau să stea la oală”, susţine Mihaela Mureşan, mediator sanitar.

„- Câţi copii aveţi, doamnă?
– Patru.
– Şi care e cel mai mic, acesta?
– Da, are şase luni.
– A fost la vaccin până acum?
– Încă nu. Nu ne-a dus.
– Cine vă aşteptaţi să vă ducă la vaccin?
– Este aici care ne anunţă, de fapt dânsa.”

Dânsa” este mediatorul sanitar, care se oferă să îi ducă pe copii la medic, pentru vaccinare.

„Dacă ele nu vor de niciun fel să meargă, dacă-mi permit ele, merg eu cu copiii la medic sau dacă le este jenă sau le este frică, atunci însoţesc mamele”, spune mediatorul sanitar.

În unele cazuri, mamele nu ajung la medic nici măcar în perioada de sarcină.

„- Nu am fost pentru că nu sunt asigurată şi nu mă duc, că nu mă primeşte.
– Şi cum sunteţi cu sarcina?
– Apoi bine că mişcă copilul, n-am probleme, nu mă doare nimic”, spune Katalina Varga, localnică din Aleşd.

În Bihor sunt 13 mediatori sanitari. Rolul lor este de a sprijini campaniile de vaccinare şi a facilita accesul celor din comunităţi la serviciile medicale.

„Sunt persoane care refuză vaccinarea, dar am făcut o mediere între medicii de familie şi comunitate, prin aceşti mediatori şi totuşi am reuşit să convingem din oameni ca să se vaccineze”, susţine Ioan Todoca, primarul oraşului Aleşd.

„Rata de vaccinare este sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru vaccinările efectuate, în ciuda activităţii efectuate de mediatorii sanitari pentru comunităţile de romi”, explică Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Numărul cazurilor de rujeolă a explodat în ultima perioadă. Aproape 200 de copii din Satu Mare sunt diagnosticaţi cu această boală, ceea ce a dus judeţul în pragul unei epidemii. Săptămâna trecută, o fetiţă din Satu Mare a murit, din aceeaşi cauză, la Spitalul Municipal din Oradea.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Mediatorii sanitari se ocupa nu numai de vaccinare ci si de educatia sexuala si contraceptiva.Ei practic obliga mamele sa-si vaccineze copiii ,si de asemenea obliga femeile cu mai multi copii sa isi puna sterilet sau sa ia anticonceptionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button