Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.
Premierul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria.
Conform unui comunicat al Guvernului, pemierul urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului.
Vizita acestora va avea loc între 15 şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti, mai precizează sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că ambasada română a semnalat autorităţilor italiene problemele legate de condiţiile de viaţă şi de muncă ale muncitoarelor române din provincia siciliană Ragusa.
De asemenea, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni.
Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.
Se pare că Italia mai mare mult de lucru în privința drepturilor omului minime și ale imigranților. Am putea să le oferim consultanță și experiență. Ideea este alta: majoritatea românilor din diaspora sunt precum fiii risipitori, care s-au dus pentru un trai mai bun și au dat de amărăciunea „roșcovelor” occidentale. Să ascultăm ce spune Părintele Justin despre exodul românilor în străinătate, mai ales a tinerilor:
https://www.youtube.com/watch?v=nPpMVUJrJ_A
Nu știu dacă e bună comparația cu roscovele: și eu sânt plecat după „roscove” de 26 de ani și m-as întoarce acasă, chiar dacă încă nu a venit seceta în SUA. Problema e ca nu te așteaptă nimic bun în țară, la întoarcere. Numai un război sau calamitate ne mai poate scăpa de mafia care jefuiește și distruge România.
Doamne ajută
mai sunt si exceptii, dar noi tratam cazul majoritatii
isi merita soarta aceste femei, stiu unde se duc si merg de bunavoie, se tot plang ca nu au banii si deia merg, dar pana sa plece cu ce traiau? daca le-a luat banii mintile sa sufere, ca pe mine personal nu ma doare, pe ele care sunt acolo trebuie sa le doare.
Vinovați princpali trebuiesc căutați aici în țară, mai este și Ministerul muncii o instituție pur decorativa, care trebuia să informeze cetățenii vizavii de o serie de riscuri, ft multe din firmele ce recrutează mina de lucru atenție sunt acreditate de către acest minister, iar daca vreo firma de asta acreditata de ei comite vreo ilegalitate și reclami, acest minister de spala frumos pe mâini, adică dute tu prostule judecate cu ei, adică prinde orbul scoatei ochii, și au fost nenumărate exemple în acest sens, ba mai mult decât atît avem și în țară asemenea ,,angajatori” care știm bine pe ce criterii fac angajări, și culminând cu multinaționale care de asemenea au nevoie de sclavi
Toți suntem vinovați, păcătoși, sa nu arunce nimeni cu pietre.