X

Combinatul Oltchim vândut pe bucăți

de null
http://www.cotidianul.ro/cum-se-va-vinde-pana-la-urma-oltchim-297411/

Cei peste 1800 de angajaţii ai Combinatul Oltchim nu îşi vor pierde locurile de muncă pentru că este o condiţie a Comisei Europene, a anunţat ministrul economiei, Mihai Tudose, aflat în vizită pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea.

Procedura de vânzare a combinatului în nouă subansamble funcţionale a fost recent aprobată de către creditori şi urmează să fie confirmată de către un judecător.

„Cea mai importantă resursă în petrochimia din Vâlcea nu sunt fiarele, cărmizile, ci oamenii, ei sunt Oltchim. Locurile de muncă sunt garantate. În procesul de vânzare vor avea prioritate ofertele care vor menţine funcţionarea Oltchim. Dacă acest proces de vânzare nu va avea un grad ridicat de certitudine, nu se va face şi vom vinde combinatul când vom avea certitudinea că va funcţiona”, a declarat ministrul economiei Mihai Tudose, potrivit GDS.ro.

Oltchim „se sparge” în nouă structuri, potrivit unei decizii a Adunării Generale a Creditorilor din SC Oltchim SA de luni, 6 martie. A fost aprobată modificarea planului de reorganizare de către toate categoriile de creditori, ceea ce înseamnă privatizare prin vânzarea de active.

Investitorii nu sunt obligați să continue producția și să preia angajații, potrivit unui document prezentat către Bursa din București.

Răsturnare de situaţie în cazul privatizării Oltchim

Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanţii nu vor fi obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune. În etapa ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Potrivit lui Gheorghe Pipera, administrator judiciar al Oltchim, procedura de privatizare aprobată în 2015 a fost schimbată la scurt la cererea Comisiei Europene, astfel încât să se elimine riscul pentru cumpărători de a rambursa ajutoarele de stat considerate ilegale:

„Procedura de vânzare făcută în planul de reorganzare al Oltchim are ca scop oprirea de cumpărare a activelor care, mai apoi, să fie vândute la fier vechi. Noi vindem un business funcţional, active materiale, licenţe, salariaţi, contracte în derulare pe doi ani. Nu se poate schimba personalul pentru că asta înseamnă să nu funcţioneze câteva luni până recrutează altă forţă de muncă.”

Piperea a mai spus că „procedura de vânzare este un compromis şi că nu este varianta cea mai fericită”.

Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor „operatori industriali” şi a unor „investitori financiari”. În prezent, investitorii care au depus oferte se află în faza de audit aprofundat la Oltchim, urmând ca până în 24 martie să depună oferte definitive.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din 2013, iar anul trecut a raportat un profit de 11,4 milioane de lei pentru prima dată în ultimii zece ani.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button