X

PROFETIA IEROMONAHULUI AGATANGHEL – integral, editia din 1892, Galati

Am primit pe e-mail:

Agatanghel

Iata si ceea ce a scris cititorul in acel e-mail:

Doamne ajuta!
Am atasat profetia lui Agatanghel. Cartea am gasit-o la Academia Romana tiparita in mai multe editii.

Aceea profetie care apare in cartea lui Virgil Maxim, si care a fost preluata de toate siturile si blogurile(referitoare la miscarea legionara si alte profetii referitoare la tara noastra), se pare ca sunt luate din alta profetie si nu cea a lui Agatanghel. Singurele referiri la tara noastra , din aceasta profetie, apar in capitolul IX si sunt foarte vagi, si nu cuprind nimic din ce apare scris in cartea lui Virgil Maxim.

Editiile ce se afla la Academia Romana.

AGATANGHEL, Ieromonahul 

585. ~ Hrismos adecă prorociia a fericitului ieromonah Agatangghel[!]. A monahiceştii stării a marelui Vasilie, care sau făcut la annul 1279 la Messinii a Sichelii, şi tipărindusă întâiu din sf[i]nta Pronie la annul Mântuirii 1379 la Agatopolii, iară adoăoară din grecéşte în rumânéşte sau tipărit la anul 1818 în Moldaviia, şi acum mai îndreptândusă la curectură sau tipărit după cum să véde. [Bucureşti], 1838. (19 x 12). 58 p., 5 f. [=Catalogul cărţilor Libr. rom. Iosif Romanov şi I. Popovici în Bucureşti şi la Visarion Rusul dela Bărăţie păste drum]. (I 94117) 
Cu caractere chirilice. Localitatea dedusă după reclama librăriilor de la sfârşitul textului. 

586. ~ Idem. în anul 1848. (18,5 x 12). 43 p. (I 176863) 
Cu alfabet de tranziţie. La sfârşitul textului, semnează D. D. G. Se pare că această ediţie a apărut în Moldova (vezi ediţia din 1892 apărută la Galaţi). 

587. ~ Hrismos adecă prorociea fericitului eromonah Agatanghel A monahiceştii stării a Marelui Vasilie. Ed. III. Iaşii (Tip. Franţezo-Romănă a lui D. Gane), 1850. (19,5 x 13). 39 p. (I 60517) 
Cu alfabet de tranziţie. Lipsă coperta. 

588. ~ Idem. Fiind făcut la Mesini în Sichelia, în anul 1279. Acum întâiu din Sfânta Pronie s’au dat în tipăru la Agatopoli la anul 1379, Iar acum la anul 1859 s’au retipărit de G. P. C. Bucureşti (Tip. Copainig), 1859. (20 x 15,5). 39 p. cu il. 1 ½ sf. (I 60569) 
Cu alfabet de tranziţie. Fără copertă. 

589. ~ Idem. Ed. IV. Bucuresci (Tipografia Naţională a lui Iosif Romanov et Comp.), 1859. (21 x 12,5). 39 p. (II 598529) 
Cu alfabet de tranziţie. La p.[4] menţiunea: „…eară a doua oară din greceşte în româneşte s’au tipărit la anul 1818, 1838 şi 1850 în Moldavia, şi acum earăşi în Bucureşti”. 

590. ~ Hrismos adecă prorocirea fericitului Ieromonah Agatanghel a monahiceştei stări a Marelui Vasilie. Ed. V. Bucuresci (Typ. Alessandru A. Grecescu), 1877. (21 x 14). 38 p. 1 leu. (II 412018) 

591. ~ Hrismos adecă prorocia fericitului ieromonah Agatanghel a monahiceşcii stări a marelui Vasile care s’au făcut: La anul 1279 la Meesina Siciliei, şi tipărindu-se întâi din sfânta Pronie la anul mântuirei 1379 la Agatopolu, iar a doua oară din greceşte în româneşte s’au tipărit la anul 1818 în Moldavia, şi mai îndreptându-se la corectură, s’au tipărit dupe cum se vede în anul 1848 şi acuma Ediţiune lucrată pe comptu Pictorului Ioan Matfeef (Rusu). Galaţi (Tipo-Lit. G. Bălăşescu), 1892. (20,5 x 13). 38 p. (I 63220) 
La sfârşitul textului semnează D. D. G. 

592. ~ Hrismos adecă Proorociea fericitului Ieromonah Agatanghel a monahiceştei stări a Marelui Vasilie. Ed. V. Bucureşti, Schitul Icoana (Tip. Progresul), 1914. (20,5 x 13). 40 p. 30 bani. (Publicaţiuni româneşti. Prodromul din Sfântul Munte Athos în folosul Mănăstirii) (II 408737) 

Personal le-am studiat pe toate. Daca doriti sa discutam mai amanuntit despre acest subiect, va rog sa ma contactati.

Cu stima,

Comentariu saccsiv:

   Intr-adevar, profetia despre Romania, ce circula pe internet, nu apare in cartea de mai sus.

Iata despre ce-ar fi vorba, asa cum am preluat-o si eu de la Profeția lui Agatanghel de la 1272:

“Agatanghel sau Sfârşitul omului. Prorocie pentru şapte sute de ani despre politiceştile treburi din Europa”, una din sutele de cărţi “profetice” ce circulau la începutul secolului XX, prin România (care, înca nu era Mare, dar îşi dorea). Era o traducere a domnului Ion Popescul,  “primar de Ploieşci”, spunea că a tradus-o la 1903 după o ediţie franceză, tradusă la rândul ei în secolele XV – XVI după originalul grecesc. Lucrarea era scrisă de un monah care trăise în insula Rhodos, pe nume Agatanghel, şi avuse descoperirea în anul 1272 –’73.
V. Maxim ne informează ca părintele Arsenie Papacioc ar fi avut această lucrare scrisă cu litere chirilice, această afirmaţie ne pune în situaţia de a face presupunerea că a existat o anterioară traducere în limba româna, dar scrisă în alfabet chirilic (se ştie că până la începutul sec. XX majoritatea cărţilor româneşti de cult ortodox erau scrise cu alfabet chirilic).

Iată ce cuprindea această carte. Unele descoperiri erau mai incifrate şi se refereau la perioda renaşterii, prezentată ca un inceput de apocalips, timp în care oamenii se vor întoarce la slujirea antropocentristă, care avea să ducă la înalţarea raţiunii omeneşti ca obiect de adoraţie. Virgil Maxim ne mai spune că în această carte se vorbea şi despre stadiul de decădere, ce începea cu anul 1789, despre revoluţiile din 1830 si 1848, arătând descompunerea unor împărăţii, destre constituirea statelor naţionale în 1920. Atenţia ne este atrasă de un anumit text din această “profeţie” , este vorba despre “ţara Lupului”, “ţarăaşezată pe Carpaţi până la Dunăre”.[1]
“În vremea aceasta în ţara aşezată pe Carpaţi până la Dunăre, ţara de la Gurile Dunării, numită şi ţara Lupului, va apărea fiului omului încins cu sabie de Arhanghel, care va face o organizaţie numită Legheon (Legiunea Arhanghelului Mihail, Miscarea Legionara, Nota F.N.). Membrii acestei organizaţii vor fi prigoniti de capul statului, vor fi închişi şi ucişi la răspântii de drumuri, şi mulţi vor fugi peste hotare, prigoniţi de poporul duşman lui Dumnezeu (Cum de altfel s-a si intamplat cu membrii Miscarii Legionare, Nota.F.N.).
În timpul acesta ţara Vulturului (Germania, Nota F.N.) va face război cu ţara Ursului ( Rusia, Nota F.N.) şi în prima parte a războiului Vulturul va fi biruitor. Dar când va fi aproape de inima Ursului, acesta va primi ajutor de la “fiara de peste ape” şi Vulturul va fi înfrânt. Şi inima lui va fi împărţită în patru. Şi în timp ce ursul va înainta spre inima vulturului, toate cetăţile ursului vor striga : “pace!, pace!, pace!”. Şi tot poporul acesta din ţara de pe Carpaţi va cădea în grea robie şi mulţi vor pieri (Comunismul si victimele facute de acesta, Nota F.N.). Dar Maica Domnului şi Sfântul Ioan vor aduna în potire sângele lor şi se vor înfăţişa cu el înaintea Tronului Fiului. Şi nu pentru vrednicia lor, ci pentru rugăciunile Ei, cei care vor mai fi rămas vii vor fi scosi afara din temnite. Şi după o vreme rana Vulturului se va vindeca. Dar ultima bătălie împotriva “lupilor îmbrăcaţi în piei de oaie” se va da în ţara Sciţilor. Şi atunci acestia vor fi infranti şi va fi vai de tine “om roşu”. Şi după aceea va porni de pe crestele acestei ţări de pe Carpaţi o acţiune de reîncreştinare a tuturor neamurilor.”

De reţinut e că C.Z. Codreanu nu cunoştea acest text la înfiinţarea Mişcarii Legionare. Dar prin toate actele de gândire, de mărturisire şi de realizare, el se găseşte în această viziune împreună cu Legiunea pusă sub patronajul Arhanghelului Mihail.
Orice judecată, ne mai spune V. Maxim, în afara acestei viziuni este păndită de greşeala de a se fi împotrivit lucrării dumnezeieşti.

“Dacă lucrarea aceasta este de la oameni ea se va risipi, dar dacă este de la Dumnezeu luaţi aminte ca nu cumva să vă aflaţi că sunteţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu”

(zicerea lui Gamaliil către membrii sinedriului ce voiau să-i osândească pe Sfinţii Apostoli)[2]

Sursa comentarii [1] si [2]: http://sfarmapiatra.wordpress.com

Sursa foto: http://apologeticum.ro

   Comentariu saccsiv:

In schimb ceea ce scrie la Skartsiuni Dimitriu: “Profetii despre antihrist” despre Ieromonahul Agatanghel pare ca apare.

Asta asa, la o prima citire. Trebuie sa recunosc insa ca mi-a fost extrem de greu s-o parcurg, caci nu sunt obisnuit cu astfel de texte vechi. Poate voi reusiti mai mult si il invit si pe cititorul ce mi-a trimis-o sa participe la discutii. Probabil undeva pe drum cineva a scos ceva sau altcineva a pus ceva. Se poate intampla cu cartile foarte vechi, in cazul in care la un moment dat in doua zone geografice departate intre ele apar traduceri, dar unul dintre cei doi traducatori crede de cuviinta sa faca modificari. Toate editiile si traducerile ce le vor avea ca baza vor pastra diferenta si ajungem in zilele noastre de nu mai stim ce si cum. Evident, se poate si intampla ca tocmai in zilele noastre cineva sa faca o modificare sau o incurcatura, amestecand doua sau mai multe profetii ale unor diferiti Sfinti. Nu stiu cum e in cazul de fata. Ii las pe cei mai destepti decat mine sa dezbata.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button