Citez din articolul Scientists push to implement edible RFID tracking chips in food:
Va monitoriza aportul de calorii, va indica sursa mancarii si chiar te va instiinta cand alimentele din frigider sunt pe cale sa se strice – acestea sunt doar cateva dintre afirmatiile imbietoare facute de dezvoltatorii unui nou sistem ce incorporeaza cipuri de identificare prin frecventa radio (RFID) comestibile direct in mancare. Creatorii insista ca tehnologia va revolutiona modul in care oamenii mananca, dar persoanele cu gandire critica vor recunoaste aceasta stratagema drept doar un alt mod de a urmari si controla comportamentul uman.
Dezvoltat de studentul (de proiectare industriala) Hannes Harms de la Colegiul Roial de Arta din Londra, sistemul „NutriSmart” se bazeaza pe ideea ca prin injectarea cipurilor RFID direct in mancare se poate monitoriza mai bine lantul de aprovizionare, cumparaturile de la supermarket se vor automatiza si mai mult si alimentatia se va simplifica prin programarea datelor in produsele alimentare astfel incat in esenta, oamenii sa nu se mai gandeasca la acest aspect.
Aceasta tehnologie permite oamenilor sa nu-si mai faca griji cu alimentatia si pregatirea mancarii, o persoana poate doar sa puna un produs alimentar cu RFID incorporat intr-o farfurie speciala ce apoi relateaza toate informatiile disponibile in legatura cu acel produs si ce cantitate trebuie mancata. De asemenea cuptoarele RFID elimina preocuparea in legatura cu cat de mult trebuie gatit un aliment RFID – pune-l pur si simplu in cuptorul cu microunde, cuptorul cu aragaz, sau prajitorul de paine RFID si masina va sti timpul de preparare.
Pe cat de interesanta si inovatoare pare, aceasta tehnologie este de fapt destul de infricosatoare. Natural News a avertizat in trecut ca cercetatori nebuni deja au dezvoltat cipuri RFID comestibile pentru a fi folosite in medicamente farmaceutice (http://www.naturalnews.com/028663_h…). Desigur, aceste cipuri pot fi folosite pentru a monitoriza pacientii daca respecta prescriptiile medicilor si alertarea autoritatilor in cazul in care un pacient refuza sa ia anumite pastile prescrise.
Si daca o astfel de tehnologie ajunge in mancare, putem presupune ca elitele vor dori controlul lantului de aprovizionare, precum si monitorizarea tipurilor de alimente consumate de oameni. In alte cuvinte, daca autoritatile decid sa scoata in afara legii vitaminele si suplimentele minerale, ceea ce se intampla deja in Europa (http://www.naturalnews.com/032389_h…), este plauzibil ca tehnologia RFID poate detecta consumul ilegal de nutrienti si trimite datele catre agentiile competente.
Acest scenariu 1984-esc pare mai mult decat stiintifico-fantastic – dar se desfasoara in fata ochilor nostri putin cate putin in fiecare zi. Si sistemul NutriSmart este doar o alta dovada ca cei cu autoritate vor sa gestioneze fiecare aspect al vietilor noastre, de la medicamentele pe care le luam pana la alimentele pe care le mancam.
Cititi va rog si:
Comentariul zilei (23.09.2010): legatura dintre WEB 3.0 si RFID
FOTO: Cipurile RFID antifurt de pe haine au pregatit doar terenul …
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]